Λίγο φαγητό, ελάχιστη θέρμανση, ανεπαρκή φάρμακα
Νέα εγκύκλιος για περικοπές έφτασε στο υπουργείο δικαιοσύνης στις αρχές Σεπτέμβρη. “Ε, και;” ίσως αναρρωτηθεί κάποιος, στο κάτω κάτω οι περικοπές αποτελούν πλέον τη διοικητική καθημερινότητα στην Ελλάδα. Ας συνοψίσουμε, όμως, τι σημαίνει περικοπές σε ένα υπουργείο που έχει στην απόλυτη δικαιοδοσία του φυλακισμένους, ανθρώπους δηλαδή που δεν ορίζουν τον εαυτό τους και βρίσκονται απόλυτα εξαρτημένοι από το κράτος.
Οι περικοπές στις φυλακές είναι ήδη φανερές από πέρυσι. Το φαγητό έχει μειωθεί αισθητά. Ακόμη και από έγκλειστους σε αγροτικές φυλακές έχει δεχτεί τηλέφωνα η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων οι οποίοι μας αναφέρουν ότι οι ποσότητες της καθημερινής τροφής έχουν περιοριστεί σημαντικά. Αλλά και η θέρμανση μειώθηκε σημαντικά πέρυσι το χειμώνα.
Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα περιστατικά που δείχνουν όλη την τραγικότητα που κρύβεται πίσω από την ουδέτερη υπηρεσιακή έκφραση “περικοπές”. Υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν δίνονται τα κατάλληλα φάρμακα σε ασθενείς κρατούμενους, είτε πρόκειται για μια απλή περίπτωση, μια μόλυνση ματιού που εξελίσσεται σε πολυήμερη περιπέτεια, είτε για σοβαρά χρόνια περιστατικά που ψευτοαντιμετωπίζονται με “υποκατάστατα”.
Την ίδια στιγμή και άλλα υπουργεία, όπως το Παιδείας και το Υγείας, προχωρούν με ελαφριά καρδιά σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον καταξιωμένων θεσμών, απόλυτα συνδεδεμένων με τη χάραξη στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής στις φυλακές, όπως το ΚΕΘΕΑ, αλλά και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Ειδικά ο περιορισμός της κρατικής επιχορήγησης του ΚΕΘΕΑ κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με τη νέα πολιτική πρόληψης που η κυβέρνηση αναγγέλει με το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, με το οποίο προσδοκούν να αποσυμφορήσουν τις φυλακές. Η κυβέρνηση μπορεί να αναλώνεται σε ανώδυνες χειρονομίες, όπως η συγχαρητήρια επιστολή Πεταλωτή προς τις δύο κρατούμενες των φυλακών Ελαιώνα που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασαν στο πανεπιστήμιο, αλλά, στην πραγματικότητα, αποστραγγίζει τους μόνους θεσμούς που μπορούν να υποσχεθούν μια διέξοδο από τον κύκλο της παραβατικότητας.
Και, παρ' όλ' αυτά, βρίσκονται τα κονδύλια για να χτιστούν νέες φυλακές. Η προτεραιότητα αυτή στις κατανομές των κονδυλίων φανερώνει και το νέο δόγμα στην κοινωνική πολιτική και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.
Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων