ΑΡΧΕΙΟ

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009

To Βήμα: Το Δημόσιο θα πληρώσει για τον θάνατο κρατουμένου

ΤΟ ΒΗΜΑ
Δικαστήριο διατάζει να αποζημιωθούν με το ποσό των 300.000 ευρώ οι συγγενείς του 33χρονου τοξικομανούς
Το Δημόσιο θα πληρώσει για τον θάνατο κρατουμένου
Οι ευθύνες των σωφρονιστικών υπαλλήλων και η απόφαση-βόμβα

Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ απόφαση-βόμβα για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα.Για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά,ένα δικαστήριο κρίνει ότι για τον θάνατο κρατουμένου μέσα στο κελί του από ναρκωτικά ευθύνεται το ίδιο το σωφρονιστικό σύστημα που τα άφησε να περάσουν τα κάγκελα της φυλακής,υποχρεώνοντας το ελληνικό Δημόσιο να αποζημιώσει την οικογένειά του για την απώλεια του ανθρώπου της!Η πρωτοποριακή απόφαση εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου,το οποίο διατάσσει το ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ στους συγγενείς 33χρονου κρατουμένου,ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου,τον Φεβρουάριο του 2003.Ο θάνατός του προήλθε από χρήση ναρκωτικών και το δικαστήριο έκρινε ότι ευθύνεται για αυτό η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων των σωφρονιστικών υπαλλήλων,οι οποίοι επέτρεψαν με τη στάση τους την είσοδο των ναρκωτικών.Η αμέλειά τους, σύμφωνα με το δικαστήριο,επαρκεί για να στοιχειοθετήσει το αδίκημα της «παράνομης συμπεριφοράς κρατικών υπαλλήλων» και γι΄ αυτό το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να αποζημιώσει τους οικείους του παθόντος.Και η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μία οικογένεια,αφού ανοίγει τον δρόμο και για άλλες προσφυγές κατά του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Κάθε χρόνο μέσα στις ελληνικές φυλακές, τουλάχιστον 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους βεβαιωμένα από λήψη ναρκωτικών. Αλλοι τόσοι και περισσότεροι, που χάνουν τη ζωή τους επίσης στις φυλακές, πεθαίνουν από άλλα αίτια, αλλά τα ναρκωτικά είναι πολύ συχνά η... συμπληρωματική αιτία.

Ο Χαρίλαος Κ., ενώ εξέτιε την ποινή του στις φυλακές Ναυπλίου, το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 2003 βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Ηταν 33 ετών. Είχε καταδικασθεί λίγους μήνες νωρίτερα- στις 30 Ιουλίου 2002-από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών. Το δικαστήριο είχε δεχθεί ότι ο 33χρονος ήταν τοξικομανής και η απόφαση προέβλεπε σύμφωνα με τον νόμο- αλλά ουδέποτε ίσχυσε στην πράξη γιατί τέτοιες δομές δεν υπάρχουν στην Ελλάδα- τον εγκλεισμό του σε ειδικό κατάστημα (που θα του παρέχεται και ιατρική φροντίδα)! Δηλαδή στη φυλακή.

Ο τοξικομανής κρατούμενος εργαζόταν στις φυλακές ως καθαριστής και στη διανομή του ψωμιού. Στις 31 Δεκεμβρίου 2002 είχε λάβει πενθήμερη άδεια για την Κόρινθο για να δει τους συγγενείς του και επέστρεψε κανονικά στη φυλακή στις 5 Ιανουαρίου 2003. Το μοιραίο πρωί ανακάλυψαν το άψυχο σώμα του δύο συγκρατούμενοί του, οι οποίοι ειδοποίησαν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που συντάχθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2003, «ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα οξείας καρδιακής κάμψεως και οξέως πνευμονικού οιδήματος,πιθανόν κατόπιν λήψεως ναρκωτικών ουσιών».

Μια χαμένη υπόθεση

Η υπόθεση του θανάτου του 33χρονου στις φυλακές Ναυπλίου φάνηκε αρχικά να χάνεται στη ρουτίνα παρόμοιων περιστατικών στις φυλακές όλης της χώρας. Η αρχική, «διεκπεραιωτική» όπως παραδέχονται αστυνομικοί, έρευνα που διεξήχθη από την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας για τον τρόπο που προμηθεύτηκε τα ναρκωτικά μέσα στις φυλακές ο κρατούμενος δεν οδήγησε πουθενά. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δήλωσαν- ως συνήθως«άγνοια» και ο φάκελος έκλεισε. Ενας ακόμη θάνατος, ένας ακόμη αριθμός για τις στατιστικές.

Κάθε χρόνο καταγράφονται σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα περίπου 250 θάνατοι κρατουμένων, από τους οποίους πολύ μεγάλο ποσοστό αποδίδεται «σε πνευμονικό οίδημα εξαιτίας της λήψης ναρκωτικών ουσιών». Δικηγορικοί σύλλογοι και φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επανειλημμένως ζητήσει να ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν οι θάνατοι κρατουμένων από ναρκωτικά, χαρακτηρίζοντας τις φυλακές «αποθήκες μελλοθανάτων».

Η υπόθεση απέκτησε νέα διάσταση όταν ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας του 33χρονου, δικηγόρος Κορίνθου κ. Σωτήρης Σίμος, κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2005, σχεδόν τρία χρόνια μετά τον θάνατο του κρατούμενου, αγωγή κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Οικονομικών. Οι συγγενείς του 33χρονου απέδιδαν, με την αγωγή τους, στους υπευθύνους των φυλακών και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ότι «δεν επέδειξαν την οφειλόμενη από τις περιστάσεις προσοχή και επιμέλεια, παρέβησαν τους νόμους και κανονισμούς της φυλακής και δεν απέτρεψαν την εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών και αλκοολούχων ποτών στη φυλακή με αποτέλεσμα να επέλθει λόγω αυτής της γενεσιουργού αιτίας ο θάνατος του οικείου μας».

Στο πλαίσιο αυτής της νέας δικαστικής έρευνας εκλήθησαν και κατέθεσαν εκ νέου ο διευθυντής των φυλακών Ναυπλίου, οι αρχιφύλακες και άλλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Ολοι απέδωσαν τον θάνατο του 33χρονου- όπως και γενικότερα παρόμοιο περιστατικό στη φυλακή- «στην εφευρετικότητα των κρατουμένων για να εισάγουν απαρατήρητοι ναρκωτικά μέσα στις φυλακές».

Η κατάθεση που έδωσε στις 13 Μαρτίου 2006 ο διευθυντής των φυλακών Ναυπλίου είναι χαρακτηριστική: «Οι κρατούμενοι-χρήστες επινοούν τρόπους προμήθειας των ουσιών που είναι πολλές φορές αδύνατον να συλλάβει ο κοινός νους.Είναι παραδείγματος χάριν αδύνατον να ξηλώσεις κάθε ραφή σε όλα τα ρούχα του κρατουμένου,χωρίς να τα καταστρέψεις.Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν εισαχθεί ουσίες σε σωφρονιστικό κατάστημα σε εμποτισμένες κάλτσες. Ακόμη και η ακτινολογική έρευνα σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ασφαλή αποτελέσματα».

Η διοίκηση επικαλέστηκε και άλλες δικαιολογίες. Σε υπόμνημα που κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο στις 17 Μαρτίου 2006 αναφέρεται ότι κάθε χρόνο διενεργούνται από τους υπαλλήλους των φυλακών Ναυπλίου 1.000 έλεγχοι, προκειμένου να υποστηριχθεί ότι η διοίκηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποτρέψει την εισαγωγή ναρκωτικών και να προστατέψει τους κρατουμένους. Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε ότι από τα στοιχεία αυτά «αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας πως δεν υπήρξε καμία παράνομη παράλειψη των αναφερομένων οργάνων του Δημοσίου και ο θάνατος του 33χρονου οφείλεται κατά 90% (!) σε δική του υπαιτιότητα».

Οι εκπρόσωποι της οικογένειας δεν πείστηκαν και επέμειναν. «Οι απαντήσεις των υπευθύνων των φυλακών δεν δίνουν μια ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα πώς μπήκαν τα ναρκωτικά στις φυλακές. Κυρίως όμως δεν καλύπτουν την περίπτωση να τα εισήγαγαν ορισμένοι διεφθαρμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι φρόντισαν μετά για τη συγκάλυψη της υπόθεσης» αντέτειναν οι νομικοί εκπρόσωποι των οικείων του 33χρονου.

Η κρίσιμη συνεδρίαση

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, έπειτα από ατέλειωτες διαδικασίες, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατο του Χαρίλαου Κ., συνεδρίασε στις 10 Ιουνίου 2008. Στις 30 Ιανουαρίου 2009 εξέδωσε την απόφασή του. Δικαίωσε την οικογένεια του κρατουμένου και άφησε εκτεθειμένο το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, απορρίπτοντας ως αβάσιμα ένα προς ένα τα επιχειρήματα του ελληνικού Δημοσίου.

Στον πατέρα του 33χρονου επιδικάστηκε αποζημίωση 90.000 ευρώ και σε κάθε έναν από τους άλλους επτά στενούς συγγενείς του από 30.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 300.000 ευρώ που υποχρεούται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο γιατί επέτρεψε να πεθάνει ένας άνθρωπος μέσα στις φυλακές από χρήση ναρκωτικών.

«Δεν έδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια και προσοχή»

ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ, υπ΄ αριθμόν 7/2009,το δικαστήριο αποφαίνεται ότι «τα σωφρονιστικά όργανα δεν επέδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια και προσοχή,έτσι ώστε να αποτρέψουν την εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών,κατά παράβαση των καθηκόντων τους για προστασία της ζωής των κρατουμένων».

«Η ελληνική Δικαιοσύνη για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά αναγνώρισε την ευθύνη του εντεταλμένου φυλακτικού προσωπικού στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών στη φυλακή και υποχρέωσε την πολιτεία να αποζημιώσει τους συγγενείς του θανόντος» σημειώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος.Ο κ.Σίμος μιλάει για «πρωτοποριακή απόφαση» η οποία,όπως παρατηρεί, «αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για όλους και θα συμβάλει ουσιαστικά ώστε οι φυλακές της χώρας να επιτελέσουν το έργο για το οποίο προορίζονται».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=261472

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Κινητοποίηση ενάντια στην ανεξέλεγκτη βία του «σωφρονιστικού συστήματος»

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κινητοποίηση ενάντια στην ανεξέλεγκτη βία του «σωφρονιστικού συστήματος»

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009


O αγώνας που δίνουν οι κρατούμενες και οι ομάδες αλληλεγγύης για την κατάργηση του εξευτελιστικού βασανιστηρίου του κολπικού ελέγχου φαίνεται να οδεύει προς τη δικαίωση. Δυστυχώς όχι χωρίς θύματα, αφού μια εκ των πρωτεργατών του αγώνα αυτού για αξιοπρέπεια, η Κατερίνα Γκουλιώνη, πέθανε αβοήθητη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη διάρκεια πειθαρχικής μεταγωγής της, την περασμένη εβδομάδα.

Διαδήλωση για το θάνατο της Κατερίνας, συμπαραστεκόμενη ταυτόχρονα σε όλες τις κρατούμενες που αρνούνται να υποστούν το βασανιστήριο του κολπικού ελέγχου εισπράττοντας ως ποινή πολυήμερη απομόνωση, οργάνωσε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων. Στη διαδήλωση στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα Θηβών χτες Κυριακή 22/3 συμμετείχαν και το ελληνικό τμήμα της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, το Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας και το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα οξύνθηκαν από την πεισματική άρνηση της διευθύντριας να δεχτεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτριών και των διαδηλωτών, πράγμα που αρχικά οδήγησε τις κρατούμενες καταρχήν σε άρνηση να μπουν στα κελιά τους και λίγο αργότερα σε εξέγερση, σπάζοντας κάμερες και τηλεοράσεις. Αργότερα στη φυλακή κατέφθασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Θ. Ανδρεουλάκος, ο οποίος μαζί με τη διεύθυνση των φυλακών ζήτησε να συζητήσει με εκπροσώπους των εξεγερμένων γυναικών. Οι κρατούμενες ζήτησαν να παρευρεθεί και αντιπροσωπεία των διαδηλωτών. Εν τέλει ο γενικός γραμματέας και η διεύθυνση είδαν διαδοχικά τις δύο αντιπροσωπείες. Ο γγ ζήτησε από τις κρατούμενες, που είδε πρώτες, να καταγράψουν τα αιτήματά τους και υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει στη φυλακή σε μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, στη συνάντηση που είχε, η αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων υπογράμμισε ότι η μοιραία μεταγωγή της Κατερίνας ήταν πειθαρχικού χαρακτήρα, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του εξευτελιστικού βασανιστηρίου και τη μη αντικατάστασή του από πολυήμερη απομόνωση. Ο γγ συμφώνησε ότι το μέτρο είναι απάνθρωπο και διαβεβαίωσε ότι θα σταματήσει άμεσα.

Η Πρωτοβουλία ζήτησε οι τοξικοεξαρτημένοι κρατούμενοι και κρατούμενες να αντιμετωπίζονται ιατρικά, πράγμα που θα οδηγήσει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος και στην αποσυμφόρηση των φυλακών, που το τελευταίο απασχολεί και το υπουργείο. Στο συγκεκριμένο ο γγ δήλωσε τη συμφωνία του, αλλά αντέτεινε την υπάρχουσα έλλειψη γιατρών. Ζήτησε από την Πρωτοβουλία να του εκθέσει τα προβλήματα και τις λύσεις που έχει επεξεργαστεί για ζητήματα των φυλακών ιεραρχημένα ως προς τη δυνατότητα άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης επίλυσής τους. Τέλος δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει εκδικητική μεταχείριση απέναντι στις κρατούμενες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ειρηνική διαμαρτυρία κατέληξε σε ένα τεταμένο εξάωρο με εξέγερση μέσα στη φυλακή και απρόκλητη βία ενάντια στους διαδηλωτές από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχτεί εκτός. Αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής που δέχθηκε ταυτόχρονη επίθεση 5-6 ροπαλοφόρων να μεταφερθεί με κάταγμα στο χέρι στο τοπικό νοσοκομείο. Όταν ζητήσαμε τα στοιχεία των αστυνομικών που βιοπράγησαν ενάντια σε πολίτες που ασκούσαν το νόμιμο δικαίωμα της διαδήλωσης, φυσικά δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν – παρότι δεν φορούσαν καν κουκούλα…

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Πάνος Λάμπρου 6944361139, Ιωάννα Δρόσου 6936514299

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009

Στάση στις φυλακές Χανίων

Οι κρατούμενοι στις φυλακές Χανίων αρνούνται να μπουν στα κελιά τους. Η φυλακη είναι 120 θέσεων και κρατούνται 250 ψυχές. Οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες και απαράδεκτες. Οι κρατούμενοι στοιβάζονται στα κελιά και κοιμούνται στα πατώματα. Στα αιτήματά τους είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης και η αποσυμφόρηση της φυλακής.
Αυτή τη στιγμή έχουμε επικοινωνία με τους κρατούμενους, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι για όλα. Ήδη έξω από τις φυλακές έχουν μαζευτεί αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες.
Παράλληλα έχει μαζευτεί κόσμος που φωνάζει συνθήματα αλληλεγγύης στους κρατούμενους.

Η Διεύθυνση της Φυλακής έχει δείξει το σκληρό της πρόσωπο όταν αρνήθηκε να δεχτεί βιβλία για τους κρατούμενους και όταν πριν λίγες βδομάδες έκλεισαν σε ειδικό κελί απομόνωσης 20 αλλοδαπούς μετανάστες γυμνούς, για δύο μέρες.

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αντιδράσεις για τον θάνατο κρατουμένης

ΤΟ ΒΗΜΑ
Αντιδράσεις για τον θάνατο κρατουμένης
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Την έντονη αντίδραση του Τομέα Γυναικών του ΠαΣοΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων προκάλεσε ο θάνατος της κρατούμενης Κατερίνας Γουλιώτη στη διάρκεια της μεταγωγής της από τις φυλακές της Θήβας στις φυλακές Νεάπολης της Κρήτης. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος προήλθε από πνευμονική συμφόρηση, αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες, η κρατούμενη ήταν δεμένη πισθάγκωνα, ενώ είχε μώλωπες στο πρόσωπό της. Για «μεγάλες ευθύνες του υπουργείου Δικαιοσύνης στον τρόπο που γίνονται οι μεταγωγές» κάνει λόγο ο Τομέας Γυναικών του ΠαΣοΚ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι η Κατερίνα Γουλιώτη είχε πρωτοστατήσει στην πρόσφατη απεργία πείνας των κρατουμένων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=260210

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση Γκουλιώνη»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση Γκουλιώνη»

20-03-09

Ελενα Καρανατση

Τη δέσμευση ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση του θανάτου της κρατουμένης Κατερίνας Γκουλιώνη, που έχασε τη ζωή της κατά τη μεταγωγή της, ανέλαβε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Πριν από τη συνάντηση, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των οργανώσεων «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», Διεθνής Αμνηστία, «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και κατήγγειλαν ότι βρήκαν στην είσοδο του υπουργείου παρατεταγμένα τα ΜΑΤ, καθώς και μία κλούβα να κλείνει την πύλη.

Μετά τη διαμαρτυρία τους, αντιπροσωπεία των οργανώσεων συναντήθηκε με τον υπουργό και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Γκουλιώνη και ειδικότερα στα αίτια της μεταγωγής της, καθώς είχε οριστεί το εφετείο της στις 8 Απριλίου. Ο υπουργός, στο άκουσμα της καθημερινότητας των γυναικών κρατουμένων, που είναι υποχρεωμένες να υποστούν κολπικό και πρωκτικό έλεγχο για να ελεγχθεί αν φέρουν απαγορευμένες ουσίες, έδειξε σοκαρισμένος και δεσμεύτηκε να μελετήσει το ζήτημα.

Στο μεταξύ, ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης για το ίδιο θέμα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κοροβέσης και Θ. Δρίτσας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/03/2009_308300

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τον θάνατο της κρατούμενης αγωνίστριας Κατερίνας Γκουλιώνη

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τον θάνατο της κρατούμενης αγωνίστριας Κατερίνας Γκουλιώνη


Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009


Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για τον αιφνίδιο θάνατο της κρατούμενης αγωνίστριας Κατερίνας Γκουλιώνη. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και άλλες οργανώσεις βρήκαν στην είσοδο του υπουργείου παραταγμένα τα ΜΑΤ και μία κλούβα να κλείνει την πύλη. Διαμαρτυρόμενοι για την αναίτια και παράνομη απαγόρευση της εισόδου, ζητήσαμε να απομακρυνθούν οι δυνάμεις καταστολής και να μας επιτρέψουν να φτάσουμε μέχρι το υπουργείο, για να διαμαρτυρηθούμε και να δώσουμε συνέντευξη τύπου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, διεμήνυσε ότι θα δεχτεί μόνο μία αντιπροσωπεία.
Τελικά εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, της Διεθνούς Αμνηστίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συναντήθηκαν με τον υπουργό.
Αρχικά εκφράσαμε το αίτημα να δοθεί άπλετο φως για τον θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη, τα αίτια της μεταγωγής της –μιας και είχε οριστεί το Εφετείο της, στην Αθήνα στις 8 Απριλίου- και τις συνθήκες αυτής. Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα ερευνήσει το θέμα.
Εμείς, όμως, δεν είχαμε πάει εκεί μόνο για να ζητήσουμε να ερευνηθεί ο θάνατος της Κατερίνας αλλά και για να συνεχίσουμε τους αγώνες της. Η Κατερίνα είχε πρωτοστατήσει στην απεργία πείνας των κρατουμένων και στον αγώνα των γυναικών για την κατάργηση του κολπικού ελέγχου και της απομόνωσης. Στο άκουσμα της καθημερινότητας των γυναικών κρατουμένων, που είναι υποχρεωμένες να σκύβουν γυμνές μπροστά στα βλέμματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, προκειμένου να υποστούν κολπικό και πρωκτικό έλεγχο για να ελεγχθεί για το αν φέρουν απαγορευμένα είδη, ο υπουργός έδειξε σοκαρισμένος. Μας δήλωσε ότι θα μελετήσει το θέμα.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ζήτησε από τον υπουργό, να πάρει θέση για τα κρίσιμα προβλήματα των κρατουμένων και να συναντηθεί μαζί τους. Ακόμα ζητήσαμε να σταματήσουν οι ενδοσωματικοί έλεγχοι μέχρι να καταργηθεί οριστικά η εφαρμογή του μέτρου αυτού. Εμείς δηλώνουμε ότι «δεν θα ξεχάσουμε την Κατερίνα. Ο αγώνας της και ο αγώνας όλων των κρατουμένων θα δικαιωθεί και θα σταθούμε αλληλέγγυοι με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό τους. Οφείλουμε να προστατέψουμε τα δικαιώματα των κρατουμένων, τα οποία παραβιάζονται κατά κόρον και να παλέψουμε όλοι κατά της καταπάτησης της αξιοπρέπειάς τους».

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Πάνος Λάμπρου 6944361139, Ιωάννα Δρόσου 6936514299

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για την Κατερίνα Γκουλιώνη

http://www.youtube.com/watch?v=HUYFBgOupGw

ΤΑ ΝΕΑ on-line: Νεκρή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κρατούμενη

ΤΑ ΝΕΑ on-line
Νεκρή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κρατούμενη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009
Web-Only

Νεκρή κάτω απο αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη καμπίνα ενός καραβιού, βρέθηκε η 41χρονη κρατούμενη Κατερίνα Γκουλιώνη. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στις 6 το πρωί της Τετάρτης, και ενώ ήταν σε εξελιξη πειθαρχική της μεταγωγή από τις φυλακές της Θήβας στην Κρήτη. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, καταγγέλλει ότι η Γκουλιώνη βρέθηκε πισθάγκωνα δεμένη και με αίματα στο πρόσωπό της. Την καταγγελία ωστόσο απορρίπτουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Κατερίνα Γκουλιώνη είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές και είχε αγωνιστεί για την κατάργηση της κολπικής έρευνας που εφαρμόζεται στις γυναικείες φυλακές. Αντιδράσεις για τις συνθήκες θανάτου της υπήρξαν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να διερευνήσει την υπόθεση και να δώσει απαντήσεις για το περιστατικό. Σε κάθε περίπτωση φέρει ευθύνη για τις μεταγωγές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές γίνονται, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών, όσο και για την ασφάλεια των κρατουμένων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ και υπενθυμίζεται η δράση της Γκουλιώνη για τα δικαιώματα των φυλακισμένων.

«Παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία εκδικητική μεταγωγή μετά τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, τον περασμένο Νοέμβρη, κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχε η Αικ. Γκουλιώνη, και μόλις 15 ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης της στο Εφετείο, διατάχθηκε η εκδικητική και μοιραία για τη ζωή της μεταγωγή» αναφέρει απο τη δική της πλευρά η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4508005&ct=1

Τομέας Γυναικών ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο κρατούμενης κατά την διάρκεια μεταγωγής της στην Κρήτη

Ανακοίνωση του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον θάνατο κρατούμενης κατά την διάρκεια μεταγωγής της στην Κρήτη

Το θέμα των συνθηκών κάτω από τις οποίες γίνονται οι μεταγωγές κρατουμένων στις φυλακές της χώρας τίθεται για μια ακόμη φορά μετά τον θάνατο της κρατούμενης της Κατερίνας Γκουλιώνη κατά τη διάρκεια μεταγωγής από τις φυλακές Θήβας στην Κρήτη.
Ο θάνατος της προκαλεί θλίψη αλλά και πολλά ερωτηματικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη.
Η Κατερίνα Γουλιώνη είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές τον περασμένο Νοέμβριο και πρόσφατα είχε αρνηθεί και είχε αντιδράσει έντονα στην υποχρεωτική, υποτιμητική, και εξευτελιστική κολπική εξέταση που υφίστανται όλες οι κρατούμενες κάθε φορά που εισέρχονται στις φυλακές.
Βρέθηκε νεκρή στις 6 το πρωϊ στις 18 Μαρτίου στο πλοίο που την μετέφερε στην Κρήτη. Οι συγκρατούμενοι της καταγγέλουν ότι ήταν πισθάγκωνα δεμένη και με αίματα στο πρόσωπο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να διερευνήσει την υπόθεση και να δώσει απαντήσεις για το περιστατικό, σε κάθε περίπτωση όμως φέρει ευθύνη για τις μεταγωγές και τον τρόπο που αυτές γίνονται τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την ασφάλεια των κρατουμένων.
http://tm.pasok.gr/gynaikes/?cat=413

Νεκρή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη μεταγωγή της 41χρονη κρατούμενη

www.in.gr
Νεκρή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη μεταγωγή της 41χρονη κρατούμενη
Πρωτοπόρος στις κινητοποιήσεις
19/03/09
Θήβα

Η Κ.Γκουλιώνη είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές

Νεκρή στις 6:00 το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε 41χρονη κρατούμενη στο καράβι, κατά τη διάρκεια πειθαρχικής της μεταγωγής από τις φυλακές της Θήβας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, συγκρατούμενοί της καταγγέλλουν ότι η Κατερίνα Γκουλιώνη βρέθηκε πισθάγκωνα δεμένη και με αίματα στο πρόσωπό της. Την καταγγελία απορρίπτουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Κατερίνα Γκουλιώνη είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές και είχε αγωνιστεί για την κατάργηση της κολπικής έρευνας που εφαρμόζεται στις γυναικείες φυλακές.

Αντιδράσεις για τις συνθήκες θανάτου της Κατερίνας Γκουλιώνη υπήρξαν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να διερευνήσει την υπόθεση και να δώσει απαντήσεις για το περιστατικό, σε κάθε περίπτωση, όμως, φέρει ευθύνη για τις μεταγωγές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές γίνονται, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών, όσο και για την ασφάλεια των κρατουμένων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ και υπενθυμίζεται η δράση της πρώην κρατούμενη για τα δικαιώματα των φυλακισμένων.

Απάντηση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες θανάτου της Κ.Γκουλιώνη ζήτησε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Κοροβέσης και Θ.Δρίτσας, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας εξηγήσεις.

«Παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία εκδικητική μεταγωγή μετά τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, τον περασμένο Νοέμβρη, κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχε η Αικ. Γκουλιώνη, και μόλις 15 ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης της στο Εφετείο, διατάχθηκε η εκδικητική και μοιραία για τη ζωή της μεταγωγή» αναφέρουν Κάνουν επίσης λόγο για «εξπρές του μεσονυκτίου» και υπνθυμίζουν ότι «την ευθύνη για τη ζωή των κρατουμένων την έχει η Πολιτεία».

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων διοργανώει την Κυριακή 22 Μαρτίου Μηχανοκίνητη Πορεία στις Γυναικείες Φυλακές, Ελαιώνα Θηβών, με προσυγκέντρωση 9:30 στο Αγαλμα της Αθηνάς, στο Πεδίο του Αρεως.

Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=996885&lngDtrID=244

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νεκρή κατά τη διάρκεια μεταγωγής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

19/03/2009

Νεκρή κατά τη διάρκεια μεταγωγής

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, 41χρονη κρατούμενη, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης για υπόθεση ναρκωτικών, βρέθηκε νεκρή χθες το πρωί μέσα στο πλοίο, λίγο πριν πιάσει το λιμάνι του Ηρακλείου. Η 41χρονη Κατερίνα Γκ., που κατάγεται από τη Δράμα, μεταγόταν από τη φυλακή Θηβών στη φυλακή Νεάπολης και μαζί με άλλους κρατούμενους βρισκόταν στον ειδικό χώρο κράτησης του πλοίου, όπου υπάρχουν καθίσματα αεροπορικού τύπου. Μαζί τους βρίσκονταν και οι συνοδοί αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί την άκουσαν να «ροχαλίζει» βαριά, όμως δεν έδωσαν σημασία, γιατί νόμισαν ότι ήταν «κάτι φυσιολογικό». Τα ξημερώματα, όταν άρχισαν οι προετοιμασίες για την αποβίβαση, διαπίστωσαν ότι η 41χρονη βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και ζήτησαν να πάει στο λιμάνι ασθενοφόρο, όπως και έγινε. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ προσπάθησαν να τη συνεφέρουν χωρίς αποτέλεσμα και στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Τα αίτια θα εξακριβωθούν από την ιατροδικαστική εξέταση.

Ωστόσο η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ανακοίνωσε: «Η 41χρονη βρέθηκε στις 6 το πρωί πισθάγκωνα δεμένη -το υπουργείο το αρνείται- και με αίματα στο πρόσωπό της. Οι ευθύνες του υπουργείου, σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλες. Για τις μεταγωγές και τον τρόπο που αυτές γίνονται, για την αδιαφορία των υπεύθυνων που μεταχειρίζονται το κρατούμενο σαν αντικείμενο...».

Επίσης η Πρωτοβουλία διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στις φυλακές της Θήβας. Το πούλμαν της Πρωτοβουλίας θα αναχωρήσει στις 10 το πρωί από το Πεδίο του Αρεως (Αγαλμα της Αθηνάς).

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=52241812

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 22 μέρες απεργός πείνας για να αποφυλακιστεί

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Μ.Δ.
19/03/2009
22 μέρες απεργός πείνας για να αποφυλακιστεί

Να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους ζητάει ο Νίκος Τσουβαλάκης που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και σήμερα συμπληρώνει είκοσι δύο ημέρες απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενος «για την άδικη και αυστηρή προσωρινή κράτησή του».

Μέσω των δικηγόρων του, κατέθεσε -προς τον ανακριτή του 6ου τακτικού τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών- αίτηση αντικατάστασης προσωρινής κράτησης. Στην αίτηση χαρακτηρίζει δυσανάλογο το μέτρο της προσωρινής κράτησης σε σχέση με τα αδικήματα που φέρεται ότι τέλεσε. Σημειώνει ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή και επιδεινώνεται με την παράταση της κράτησής του στη φυλακή. Πάσχει, αναφέρει, από ιδιοπαθή αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, παρακολουθείται από το 2001 μέχρι σήμερα στο «Τζάνειο» του Πειραιά και του χορηγείται σχετική φαρμακευτική αγωγή. Και επειδή «δεν είναι ύποπτος φυγής, έχει γνωστή διαμονή και δεν είναι επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων», ζητάει την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους.

Ο αδελφός του Θεόδωρος μιλώντας στην «Ε» λέει: «Στις 29 Δεκεμβρίου ο 6ος τακτικός ανακριτής προφυλάκισε στις φυλακές Κορυδαλλού τον Νίκο για πράξεις σε βαθμό κακουργήματος. Για τις ίδιες πράξεις εμένα με άφησε ελεύθερο για λόγους υγείας με περιοριστικούς όρους. Τα αδικήματα που διαπράξαμε είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα (κλοπή δύο φορητών υπολογιστών από το κατάστημα "Πλαίσιο"). Τα υπόλοιπα που μας φορτώνουν είναι χαλκευμένες κατηγορίες. Η ζωή του Νίκου κινδυνεύει άμεσα με τα προβλήματα υγείας που έχει. Εχασε ήδη 15 κιλά και η βιολογική του φθορά είναι δεδομένη. Πριν είναι αργά ζητάμε την αποφυλάκισή του».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=45800468

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Θύελλα» από θάνατο κρατούμενης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
19-03-09

«Θύελλα» από θάνατο κρατούμενης
Στις γυναικείες φυλακές Θήβας οι συγκρατούμενές της αρνούνταν να επιστρέψουν στα κελιά τους

Της Ελενας Kαρανατση

Ο θάνατος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες της 40χρονης κρατούμενης Κατερίνας Γκουλιώνη στο πλοίο κατά τη διάρκεια της μεταγωγής της από τη Θήβα στην Κρήτη, ξεσήκωσε θύελλα στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Με το άκουσμα της είδησης, οι συγκρατούμενές της προχώρησαν σε στάση και αρνούνταν πεισματικά μέχρι χθες το βράδυ να επιστρέψουν στα κελιά τους.

Ηταν γύρω στις 6 χθες τα ξημερώματα και το πλοίο πλησίαζε στο λιμάνι. Οταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να ξυπνήσουν τη συγκεκριμένη κρατούμενη, αντιλήφθηκαν ότι είχε χάσει τις αισθήσεις της. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η Κατερίνα Γκουλιώνη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Πεπαγνή», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φρουροί την είχαν υποχρεώσει να καθίσει μόνη της, περίπου 15 θέσεις πίσω από τους υπόλοιπους κρατούμενους, δεμένη πισθάγκωνα. Κάποιοι είπαν ότι το πρόσωπό της ήταν γεμάτο αίματα, κάποιοι άλλοι ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.

Ωστόσο, ο αρμόδιος ιατροδικαστής Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, εξετάζοντας μακροσκοπικά το πτώμα, απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τα ακριβή αίτια του θανάτου θα δώσουν τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης. Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο θάνατος της κρατουμένης επήλθε από ανακοπή καρδιάς. Για την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», οι ευθύνες του υπουργείου σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλες όσον αφορά τον τρόπο που γίνονται οι μεταγωγές…

H Κατερίνα Γκουλιώνη, μητέρα μιας 20χρονης, ήταν κρατούμενη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Μετά από προανακριτική ομολογία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, ενώ σε λιγότερο από ένα μήνα η υπόθεσή της θα εκδικαζόταν από εφετείο. Εθεωρείτο από τις πλέον μάχιμες κρατούμενες σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα από το οποίο πέρασε. Πρόσφατα είχε αντιδράσει έντονα στις «εξευτελιστικές», όπως έλεγε, κολπικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονταν οι κρατούμενες κατά την επιστροφή τους από ολιγοήμερες άδειες προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν ναρκωτικά στη φυλακή. Η ίδια αρνήθηκε να δεχθεί τον κολπικό έλεγχο και ζήτησε να γίνει υπερηχογράφημα. Το αποτέλεσμα της εξέτασης έδειξε «καθαρή». Ωστόσο, κρατήθηκε στην απομόνωση επί σειρά ημερών.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής της στον Κορυδαλλό υπήρξε αντιδραστική και ανυπάκουη.

Το συμβούλιο των φυλακών έκρινε σκόπιμη τη μεταγωγή της στις φυλακές Διαβατών και εν συνεχεία στη Θήβα. Σ’ ένα από τα τελευταία της γράμματα προς την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» έγραφε: «Οταν η δικαστική πλάνη ή η πλεκτάνη σού έχει κλέψει όλη σου τη ζωή μόνο και μόνο επειδή εξαρτήθηκες και αρρώστησες, επειδή έκανες χρήση μιας ουσίας και η ιδιοτελής βαρβαρότητα με νόμο σε έβαλε στη φυλακή τι θα πεις;» Η «Πρωτοβουλία» οργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας το πρωί της Κυριακής με πούλμαν που θα ξεκινήσει από το Πεδίον του Αρεως για τις φυλακές της Θήβας.

Φυλακές Αλικαρνασσού

Στο μεταξύ, αναστάτωση στις φυλακές Αλικαρνασσού προκλήθηκε χθες μ’ ένα κρούσμα βίας εις βάρος του κρατουμένου Γιάννη Δημητράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον γνωστό Περίανδρο και άλλους δύο συγκρατούμενούς τους την ώρα που βρισκόταν στο ντους. Σημειώνεται ότι ο Περίανδρος (Αντώνης Ανδρουτσόπουλος), ηγετικό στέλεχος της «Χρυσής Αυγής», καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε 12 χρόνια κάθειρξη για την απόπειρα δολοφονίας του Δημήτρη Κουσουρή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_19/03/2009_308139

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταγγελία κρατουμένου εις βάρος γιατρού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Καταγγελία κρατουμένου εις βάρος γιατρού

Πέμπτη, 19.03.09

Κρατούμενος των δικαστικών φυλακών Ναυπλίου κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα της πόλης ότι όταν οδηγήθηκε -το μεσημέρι της Τετάρτης- στο νοσοκομείο, στο οποίο κρίθηκε ότι έπρεπε να εισαχθεί στο χειρουργείο, γιατρός του Ιδρύματος αρνήθηκε να συμπράξει στην επέμβαση.
Ο γιατρός συνελήφθη και με δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=81396

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

Πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια μεταγωγής η Κατερίνα Γκουλιώνη

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια μεταγωγής η Κατερίνα Γκουλιώνη

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές της Θήβας την Κυριακή – πούλμαν θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το άγαλμα της Αθηνάς στο Πεδίο του Άρεως.

Η Κατερίνα μας έφυγε. Η Κατερίνα των πειθαρχείων, της απομόνωσης, των αγώνων. Η Κατερίνα φύλακας άγγελος για τις άλλες κρατούμενες. Η Κατερίνα, που πρώτη άρχισε το κύμα της ανυπακοής, που πρώτη αρνήθηκε να υποστεί το βασανιστήριο της κολπικής έρευνας μέσα στις φυλακές. Η Κατερίνα Γκουλιώνη, ο άνθρωπός μας από την περίοδο της κινητοποίησης των κρατουμένων τον Νοέμβριο. Η Κατερίνα, γλυκιά και αντάρτισσα, ανυπάκουη μέχρι το τέλος. Βρέθηκε νεκρή μέσα στο πλοίο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατά τη διάρκεια εκδικητικής μεταγωγής από τη Θήβα στην Κρήτη. Συγκρατούμενοί της καταγγέλλουν ότι η Κατερίνα βρέθηκε στις 6 το πρωί πισθάγκωνα δεμένη –το υπουργείο το αρνείται- και με αίματα στο πρόσωπό της. Οι ευθύνες του υπουργείου, σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλες. Για τις μεταγωγές και τον τρόπο που αυτές γίνονται, για την αδιαφορία των υπεύθυνων που μεταχειρίζονται το κρατούμενο σαν αντικείμενο...
Αχ Κατερίνα δεν πρόλαβες να δεις να καταργείται το βασανιστήριο της κολπικής έρευνας. Δεν θα πιούμε ποτέ ελεύθεροι ούζα κάτω από τον ζεστό ήλιο. Δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα το όνειρο να συνεδριάσουμε από κοινού στα γραφεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Αχ Κατερίνα δεν τα κατάφερες να απεγκλωβιστείς από όσα σε κυνήγαγαν, χρόνια τώρα.
Όμως, Κατερίνα δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα μας συντροφεύει η φωνή σου, οι αγωνίες σου, η ευγένεια σου. Οι συγκρατούμενές σου και αυτή τη στιγμή είναι δίπλα σου. Και εμείς εδώ στην Πρωτοβουλία νιώθουμε οργή, αλλά και ακόμη πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι. Την Κυριακή Κατερίνα θα είμαστε έξω από τις φυλακές στη Θήβα. Για να υποκλιθούμε μπροστά σου. Για να τιμήσουμε την προσπάθειά σου, την ανθρωπιά σου, τις αδυναμίες σου, Κατερινάκι!
Την Κυριακή, στις 10 το πρωί πούλμαν της Πρωτοβουλίας θα ξεκινήσει από το Πεδίο του Άρεως (Άγαλμα της Αθηνάς) για τις φυλακές της Θήβας. Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, γυναίκες και άντρες, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944361139 Πάνος Λάμπρου, 6936514299 Ιωάννα Δρόσου

Χριστούγεννα μέσα στο κελί Μισητοί μου κανίβαλοι

28 Δεκεμβρίου 2008

Oταν είσαι αθώος και είσαι φυλακή θα αγανακτήσεις για τη δικαστική πλάνη ή την πλεκτάνη που σε έβαλε μέσα. Όταν όμως η πλεκτάνη έχει γίνει νόμος και σου έχει κλέψει όλη τη ζωή μόνο και μόνο επειδή εξαρτήθηκες και αρρώστησες, επειδή έκανες χρήση μιας ουσίας και η ιδιοτελής βαρβαρότητα με νόμο σε έβαλε στη φυλακή, τι θα πεις; Θα αρκεστείς στο ό,τι όλο αυτό οφείλεται στην κοινωνική πλάνη και θα ευχηθείς χρόνια πολλά; Πόσος χαζός μπορεί αν είναι ένας άνθρωπος για να εύχεται ευχές στους δήμιούς του; Και άντε και να ευχηθείς, ποια θα είναι η καταλληλότερη ευχή; «Την αρρώστια μας να έχουμε να σας ταΐζουμε»;
Αγαπητοί μου συμπολίτες (κλέφτες και λωποδύτες), σας εύχομαι να αρρωστήσετε, να δουλεύετε μια ζωή και να σας παίρνουν όλα τα λεφτά και να σας καταστρέφουν τη δουλειά. Να σας αφήνουν δίχως μία, να σας βάζουν φυλακή, να σας βάζουν και χρηματική ποινή μετά και βγαίνοντας να χρωστάτε και από πάνω. Να σας βάζουν στη φυλακή, να ζείτε ο ένας πάνω στο άλλο και να σας στερούν όλα. Να έρχεται ο κάθε αμόρφωτος, άρρωστος, κομπλεξικός φύλακας και να επεμβαίνει ακόμη και στην ποιότητα του χαρτιού υγείας που θα χρησιμοποιήσετε. Και να σας υποχρεώνει να παίρνετε το πιο ακριβό και το χαράτσι να πηγαίνει στις τσέπες του. Να είναι τα παιδιά και οι γονείς σας έξω και να μην μπορείτε να τους συνδράμετε ούτε στο ελάχιστο^ αντιθέτως να τους ζητάτε και βοήθεια. Στη χώρα των κανιβάλων που γεννήθηκα και έζησα σαράντα μαρτυρικά χρόνια, η ατυχία και κακοτυχία μου είναι αυτοί οι κανίβαλοι. Οι κανίβαλοι που έχουν γνώμη (για τους άλλους πάντα) και ψηφίζουν και κάνουν κόλαση τη ζωή των άλλων.
Μισητοί μου κανίβαλοι, κανείς σας δεν μπορεί να αποποιηθεί των ευθυνών του. Όλοι ξέρετε ότι το εμπόριο των απαγορευμένων ουσιών ανθεί και ότι οι έμποροι δεν είναι φυλακή. Όλοι ξέρετε ότι οι μπάτσοι πουλάνε ναρκωτικά. Αν αύριο απαγορευτεί το τσιγάρο και θεσπιστεί νόμος να μπαίνουν οι καπνιστές στη φυλακή όλοι θα αντιδράσετε. Για μας δεν αντιδράει σχεδόν κανένας. Γιατί πολλοί αισχροκερδούν εις βάρος μας και άλλους σας βολεύει. Φάτε λοιπόν τα μελομακάρονά σας, ρίξτε τους χορούς σας στολισμένοι, καλοί μου συμπολίτες. Εγώ έχω πλέον, μόνο ένα να γιορτάζω. Αυτό που δεν μπορείτε ποτέ να μου του αρπάξετε, γιατί όλα τα άλλα μου τα πήρατε^ ότι δεν σας μοιάζω.
Κατερίνα Γκουλιώνη

Γράμμα από τη φυλακή Διαβατών Κατερίνα άντε σωφρονίσου

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Κατερίνα (ΓΚ): «Ποινική» κρατούμενη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, κατηγορούμενη για διακίνηση ναρκωτικών σε άλλο χρήστη κατ’ ομολογία του αποποιούμενος των δικών του ευθυνών της «μεγάλης» ποσότητας των 20 γραμμαρίων. Έτσι με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς άλλο αποδεικτικό στοιχείο παρά μόνο μία άτυπη προανακριτική ομολογία δικάστηκε και εκτίει ποινή κάθειρξης 6 ετών, όπως και αρκετοί «έμποροι» σε αυτή τη χώρα. Το Σύνταγμα λεει ένοχος ένοχο ου ποιεί αλλά δεν βαριέσαι μήπως όλα όσα λεει το Σύνταγμα τα τηρεί κανείς σε αυτή τη χώρα; Το ότι είμαι ήδη χρήστρια εδώ και 20 χρόνια χωρίς καμία βοήθεια μετράει; Όπως και μερικές εκατοντάδες, χιλιάδες άλλοι θα μπορούσα να πω, αφημένοι στη μοίρα τους. Μήπως το ότι δεν προέκυψε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ενοχής και ακόμα και ο ρουφιάνος που είπε εναντίον μου ψέματα το ότι πιέστηκε από τους μπάτσους και πείστηκε ότι θα καθάριζε ο ίδιος μέτρησε πουθενά; Μα είπαμε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι αδέκαστοι και ευυπόληπτοι δικαστές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, πρέπει να εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους κακούργους χρήστες για να σωθεί η κοινωνία μας, τα παιδιά μας, η υπόληψή μας. Στα μπουντρούμια όλους. Όσοι πιο πολύ τόσο πιο βαθιά. Όσους εξοντώσουμε τόσο καλύτερα, τόσο πιο καθαρή θα είναι η κοινωνία μας. Κρίμα που δεν είμαστε στο Μεσαίωνα να τους κάψουμε όλους στην πυρά να ησυχάσουμε.
Ας δούμε όμως τι πραγματικά συνέβη με την Κατερίνα. Είχε την ατυχία να γεννηθεί έξυπνη, ευαίσθητη και αντιδραστική. Όσο μεγάλωνε δεν της άρεσε αυτή η κοινωνία. Δεν άντεξε την υποκρισία της και τη φθορά της και έτσι επέλεξε τη λύση των ναρκωτικών. Κακό μεγάλο. Έβλαψε ανθρώπους. Ποιους; Τον εαυτό της και την οικογένειά της. Και έτσι κατέληξε στη φυλακή σιδεροδέσμια, να πληρώσει τα βάρη και τα αδικήματά της. Όμως και εκεί δεν καθόταν φρόνιμα. Δεν ήταν «καλή» κρατούμενη. Δεν έσκυβε το κεφάλι όταν οι δεσμοφύλακες, στο πλαίσιο του σωφρονισμού της έλεγαν ότι παράλογο τους ερχόταν στο κεφάλι. Δεν το βούλωνε όταν έβλεπε την αδικία σε όλο της το μεγαλείο. Δεν έκανε τα στραβά μάτια στην κατάχρηση εξουσίας και δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται, να πρωτοστατεί για το δικαίωμά της στην αξιοπρέπεια. Και αφού ήταν «τέτοιο» άτομο, έπρεπε να εξοντωθεί ποικιλοτρόπως. Έρμαιο, πλέον, στα χέρια ανθρωποφυλάκων έτυχε «ιδιαίτερης μεταχείρισης». Η «συμμορία» του τότε Κορυδαλλού, έκρινε και αποφάσισε την καταστολή. Και αφού δεν καθόταν καλά να την καταστείλουν έγινε με το ζόρι. Της φόρτωσαν πειθαρχικά, την έστειλαν και μερικές φορές στο ψυχιατρείο, την αποτρέλαναν και νόμιζαν ότι καθάρισαν. Όμως η Κατερίνα στις αναλαμπές της πάλι τους ενοχλούσε. Έτσι αποφάσισαν να την ξεφορτωθούν. Μεταγωγή. Αυτό ήταν και το λάθος τους. Βρήκε τη δύναμη να ανακάμψει και να συνέλθει. Ξαναβρήκε τον εαυτό της και όταν έγινε η κινητοποίηση των κρατουμένων η Κατερίνα πρωτοστάτησε στις φυλακές διαβατών. Αλλά και όταν αναστάλθηκε η κινητοποίηση, εκείνη συνέχισε να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κρατουμένων και τις παραβιάσεις για την κατάχρηση της εξουσίας των ανθρωποφυλάκων των Διαβατών. Τους μπήκε πολύ στη μύτη, τους στρίμωξε, απαίτησε το δικαίωμα της αξιοπρέπειας. Έτσι και η άλλη «συμμορία» των Διαβατών αποφάσισε να την ξεφορτωθεί. Μεταγωγή…στη Θήβα και ας τα βγάλουν πέρα μαζί της τώρα οι άλλοι που την έστειλαν εκεί. Κατερίνα άντε σωφρονίσου. Το Υπουργείο εξήγγειλε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία εκδικητική μεταγωγή μετά τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων. Δεν πιστεύω να νομίζετε ότι είναι κάτι τέτοιο, απλά φταιει η Κατερίνα και η κάθε Κατερίνα που δεν σκύβει το κεφάλι.
Μαριάνθη

Πολλές κρατούμενες αρνούνται την εξευτελιστική κολπική έρευνα Καλή αρχή από την Κατερίνα

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Εδώ και χρόνια οι γυναίκες κρατούμενες υποβάλλονται στην εξευτελιστική κολπική εξέταση. Αυτό το ακραίο μέτρο, για τη δήθεν απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές, έχει γίνει καταχρηστικός θεσμός σε Κορυδαλλό και Θήβα, καταλύοντας κάθε αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αρκετών άρθρων του σωφρονιστικού κώδικα, που μιλούν για διασφάλιση του σεβασμού της αξιοπρέπειας του κρατούμενου.
Είναι αυτονόητο ότι καμιά κρατούμενη δεν προσπάθησε ποτέ να εισάγει ναρκωτικά κατ΄ αυτόν τον τρόπο εφ΄ όσον είναι δεδομένος ο συγκεκριμένος έλεγχος και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος αυτό να συμβαίνει κάθε φορά που κάποια εισέρχεται σε κατάστημα κράτησης. Αυτό το μέτρο όταν προβλέφθηκε, πριν πολλά χρόνια ήταν για να γίνεται αιφνιδιαστικά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες ή πληροφορίες για επικείμενη εισαγωγή ναρκωτικών. Εφόσον, όμως συμβαίνει πάντα έχει καταντήσει και μια ακόμη μέθοδο βασανισμού των κρατουμένων και καταρράκωση της προσωπικότητάς τους.
Επιπλέον εκτός των ψυχολογικών προβλημάτων που προκαλεί είναι και επικίνδυνο για τη σωματική υγεία των ανθρώπων επειδή γίνεται συνήθως από ανίδεους υπαλλήλους ή ανειδίκευτο προσωπικό. Ελάχιστες φορές, στον Κορυδαλλό όταν βρίσκεται εκεί ο γυναικολόγος η εξέταση αυτή γίνεται απ΄ αυτόν. Όμως τα εργαλεία του και κυρίως ο διαστολέας κόλπου είναι σκουριασμένος και δεν αποστειρώνονται σωστά. Τα βάζουν σε ένα δίσκο και τα μουσκεύουν με αντισηπτικό και τα χρησιμοποιούν σε δεκάδες κρατούμενες χωρίς περαιτέρω αποστείρωση. Οι κρατούμενες μπορούν να ελεγχθούν με άλλους τρόπους που δεν προσβάλουν την προσωπικότητά τους και δεν δημιουργούν τέτοια προβλήματα. Όμως οι κύριοι του Κορυδαλλού και της Θήβας επιμένουν να τις υποβάλουν σε αυτόν τον εξευτελισμό. Οι τρόποι αυτοί είναι: υπερηχογράφημα, μηχάνημα ανιχνεύσεων ναρκωτικών, το ναρκοτέστ κ.α. Πρόσφατα η Κατερίνα Γκουλιώνη αρνήθηκε να δεχθεί αυτόν τον έλεγχο όταν βρέθηκε στον Κορυδαλλό για κάποιο δικαστήριο της. Ζήτησε υπερηχογράφημα και το αποτέλεσμα της εξέτασης έδειξε «καθαρή». Παρ΄ όλα αυτά την κράτησαν στην απομόνωση επί σειρά ημερών. Η απομάκρυνσή της από την απομόνωση έγινε δυνατή μετά από παρέμβαση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
Κατά την επιστροφή της στη Θήβα συνέβη ακριβώς το ίδιο σκηνικό. Πάλι η Κατερίνα αρνήθηκε τον εξευτελιστικό έλεγχο, πάλι απομόνωση, παρότι ζήτησε να τις γίνει οποιαδήποτε άλλη νόμιμη εξέταση. Μετά από παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας» η Κατερίνα μετά από τέσσερις μέρες στην απομόνωση –ειδικό χώρο τον ονομάζουν- πήγε στο θάλαμο με τις άλλες κρατούμενες.
Αρκετές κρατούμενες αποφάσισαν να αντιδράσουν με όποιο κόστος και δεν θα δεχτούν, πλέον, αυτού του είδους εξέτασης, ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία, αλλά και για να συμπαρασταθούν στην Κατερίνα που έκανε την αρχή. Γιατί πολύ απλά η αξιοπρέπεια δεν διαπραγματεύεται.
Μαριάνθη, κρατούμενη στις φυλακές Διαβατών

Ξυλοδαρμός Γ. Δημητράκη

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ξυλοδαρμός Γ. Δημητράκη

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009


Σήμερα το πρωί ο κρατούμενος αντιεξουσιαστής Γ. Δημητράκης ξυλοκοπήθηκε από το μέλος της «Χρυσής Αυγής», Περίανδρο, ο οποίος την προηγούμενη βδομάδα καταδικάστηκε τελεσίδικα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του συνδικαλιστή φοιτητή Δ. Κουσουρή.
Ο Περίανδρος μαζί με άλλους δυο συγκρατούμενούς του, επιτέθηκαν στον αγωνιστή κρατούμενο Γ. Δημητράκη, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ευτυχώς η κατάσταση της υγείας του δεν κρίθηκε σοβαρή.
Εδώ και πολύ καιρό ο Γ. Δημητράκης ζητούσε μεταγωγή σε άλλη φυλακή, το αίτημα του οποίου είχε πεταχτεί στις καλένδες από τη διεύθυνση της φυλακής. Η φυλακή όχι μόνο δεν είχε κάνει δεκτό το αίτημα του Γιάννη Δημητράκη, αλλά ήταν κρατούμενος στην ίδια πτέρυγα με ακροδεξιά στοιχεία, μέλη της «Χρυσής Αυγής». Για τον σημερινό ξυλοδαρμό του ευθύνη έχει η διεύθυνση της φυλακής, που δεν προσπάθησε καν να τον αποτρέψει.

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009

Παράσταση διαμαρτυρίας

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παράσταση διαμαρτυρίας

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009


Αύριο Τρίτη 17 Μαρτίου στις 12:00 απολογούνται στον ανακριτή 23 κρατούμενοι για την εξέγερση στον Κορυδαλλό στις 24 Απριλίου του 2007. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Πειραιά στις 9πμ.

Άμεση παύση κάθε εκδικητικής δίωξης

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Άμεση παύση κάθε εκδικητικής δίωξης

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009


Τον περασμένο Νοέμβρη, η κυβέρνηση, μέσω του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη, απάντησε στους χιλιάδες απεργούς πείνας των ελληνικών φυλακών πως κατανοεί το δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων τους, πως θα προβεί σε γενναία μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και πως μέχρι το Πάσχα θα αποφυλακιστούν, με βάση τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή, 5.500 κρατούμενοι (οι 1780 μάλιστα θα αποφυλακίζονταν, υποτίθεται, πριν το τέλος του 2008). Έως σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων που έχει αποφυλακιστεί επωφελούμενος τα ευεργετήματα του νέου νόμου δεν ξεπερνά τους 800.

Στον εμπαιγμό όμως των κρατουμένων, τα ψεύδη και την ολιγωρία του υπουργείου και της κυβέρνησης, έρχεται να προστεθεί μία ακόμα σοβαρότατη πρόκληση, που αν μη τι άλλο φανερώνει πως η δήθεν «ευαισθησία» των πρώην και νυν «ανευθυνοϋπεύθυνων» εκδηλώνεται μοναχά για να διχάσει και καταστείλει τους αγώνες των κολασμένων. Όταν ανασταλούν οι αγώνες, αναστέλλονται οι υποσχέσεις και ξεκινά η συστηματική και ανελέητη επιχείρηση εξόντωσης όσων στοχοποιήθηκαν ως πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων. Τέτοιες περιπτώσεις είναι αυτές του Σπύρου Στρατούλη και πολλών ακόμη κρατουμένων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε στάση, τον Απρίλη του 2007, σε ένδειξη συμπαράστασης στην εξεγερμένη φυλακή του Μαλανδρίνου. Τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Βαγγέλη Πάλη, ο οποίος έπειτα από ξυλοδαρμούς και μία σειρά εκδικητικών μεταγωγών, δικάζεται στις 23 Μάρτη στο Πρωτοδικείο της Λάρισας. Το έγκλημά του; Συμμετοχή σε διαμαρτυρία των κρατουμένων της φυλακής Τρικάλων το 2006 (!) με αίτημα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Η τελευταία αυτή δίωξη έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο απειλών και διώξεων που μοναδικό σκοπό έχουν τη μετατροπή των κρατουμένων σε πειθήνιους αποδέκτες της κοροϊδίας και της σωφρονιστικής τρομοκρατίας υπαλλήλων και υπουργών. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, μέρος του πολύμορφου κινήματος αλληλεγγύης στους αγώνες των εγκλείστων, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον Βαγγέλη, τον Σπύρο και κάθε άλλο κρατούμενο που αναγκάζεται να αγωνιστεί σκληρά ακόμα και για τα στοιχειώδη: την προστασία της αξιοπρέπειάς του.

Ζητάμε την άμεση παύση κάθε δίωξης ενάντια στους αγωνιστές και την απρόσκοπτη εφαρμογή των (αποσπασματικών έστω) μέτρων υπέρ των κρατουμένων.

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

ΕΠΟΧΗ - Γύρνα, σκύψε, βήξε...

ΕΠΟΧΗ
8 Μαρτίου 2009

ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΑΣΜΟ ΚΑΤ΄ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

80 κρατούμενες από τις φυλακές ζητούν να καταργηθεί η κολπική εξέταση


Μπορεί και να είναι άνιση η αναμέτρηση. Μπορεί και να μην καταφέρουν να νικήσουν το θεριό. Αλλά δεν είναι και λίγο να βγαίνουν μέσα από τα μπουντρούμια κραυγές αξιοπρέπειας. Γυναίκες – όμηροι ενός συστήματος, που μυρίζει Γκουαντανάμο, που παραπέμπει στο «εξπρές του μεσονυχτίου» και ας ακούγεται υπερβολικό. Έρχονται, όμως, οι λέξεις να ταυτιστούν με τα γεγονότα. Έρχονται οι ανυπεράσπιστες να βγουν από το πέπλο της σιωπής. Έρχονται εικόνες που μας οδηγούν στην πίσω πλευρά του φεγγαριού.
Για τις γυναίκες κρατούμενες ο λόγος, που αποφάσισαν να διεκδικήσουν τον εαυτό τους, το σώμα τους, τη ψυχή τους. Να αντισταθούν σε έναν ιδιότυπο βιασμό, να αρνηθούν τα «ματσούκια» της σωφρονιστικής εξουσίας, τη βίαιη και παράνομη εισβολή στο σώμα τους, στην αξιοπρέπειά τους. Δεκάδες γυναίκες με υπόμνημά τους στο Συνήγορο του Πολίτη, καταγγέλλουν τη βαναυσότητα της κολπικής ή και της πρωκτικής έρευνας, που ως φαίνεται, είναι συνηθισμένη πρακτική στις γυναικείες, αλλά όχι στις αντρικές φυλακές που μάλλον έχει υποχωρήσει. «Γύρνα, σκύψε, βήξε» στην Ελλάδα του 2009.
Κι όμως η πρακτική τους είναι παράνομη. Ακόμη και ο δικός τους, εσωτερικός κανονισμός, θέτει προϋποθέσεις και όρους. Το θέμα κατήγγειλε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, τα μέλη της οποίας χρειάστηκε πολλές φορές –σχεδόν καθημερινά- να παρέμβουν για να βγουν οι «ανυπάκουες» γυναίκες από τα μπουντρούμια της απομόνωσης. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει στο παρελθόν κρίνει ότι η πρακτική αυτή είναι απάνθρωπη και εξευτελιστική αντιμετώπιση σε βάρος των κρατουμένων, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πρακτική θεωρείται δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και μη επιτρεπτή, παρά μόνο κατ΄ εξαίρεση.
Τις προηγούμενες ημέρες το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος σημειώνει ότι οι γυναίκες υφίστανται διπλό εξευτελισμό και ότι βιάζεται η προσωπικότητά τους.
Όλα ξεκίνησαν όταν μια χούφτα γυναικών κρατουμένων, αποφάσισαν να βάλουν ένα στοπ στην αυθαιρεσία και να αρνηθούν παρά το μεγάλο προσωπικό κόστος (έχουμε και πειθαρχικές ποινές) να υψώσουν το ανάστημά τους. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλες με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό κίνημα μέσα στις γυναικείες φυλακές. Μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σημείωναν ότι η σωφρονιστική εξουσία με την πλήρη κάλυψη κάλυψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, εφαρμόζει ένα βασανιστήριο που σε κάθε περίπτωση έχει τιμωρητικό – εκδικητικό χαρακτήρα.
Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε αποσπάσματα από τις καταγγελίες των γυναικών.

Πάνος Λάμπρου

Δεν ανέχομαι να με εξευτελίζουν

Στην απομόνωση μας υποβάλλουν σε άλλο βασανιστήριο. Απαιτούν να κάνουμε 8 κενώσεις τις οποίες αν δεν συμπληρώσουμε θα κρατηθούμε περισσότερες μέρες. Έτσι, έμμεσα, μας υποχρεώνουν να παίρνουμε καθαρτικά, κάτι που είναι ακόμα πιο βασανιστικό. Προσωπικά μία από τις φορές που έκανα χρήση καθαρτικού έφτασα σε σημείο να πονάω υπερβολικά, να βγάζω αίμα και να πρηστεί ο πρωκτός μου. Υπάρχει μόνο μία τουαλέτα, η οποία είναι κοινή για όλες τις κρατούμενες που βρίσκονται στην απομόνωση, με αποτέλεσμα αν η μία πάσχει από κάποιο μεταδοτικό νόσημα αυτό να μεταδοθεί και στις υπόλοιπες (...)
Όταν χτυπάμε το κουδούνι για να πάμε στην τουαλέτα καθυστερεί πολύ να ανοίξει το κελί και αρκετές φορές εφόσον έχουμε κάνει χρήση καθαρτικού δεν προλαβαίνουμε να πάμε στην τουαλέτα και όταν έρχεται η υπάλληλος είναι πλέον αργά. Επιπλέον δεν φτάνουν τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός της κολπικής έρευνας, της απομόνωσης και του καθαρτικού, έρχεται να προστεθεί και ο προσβλητικός τρόπος που μιλάνε κάποιοι υπάλληλοι.
Το 2005 που εισήλθα στον Κορυδαλλό ήμουν ένα κορίτσι 20 χρονών και νόμιζα ότι όλες αυτές οι προσβλητικές και εξευτελιστικές έρευνες και διαδικασίες, όπως γδύσου, σκύψε, βήξε και άνοιξε τα πόδια να σου κάνουμε κολπική πέρασε στην απομόνωση, πάρε καθαρτικό, πήγαινε στην τουαλέτα και μην τραβήξεις το καζανάκι όταν ενεργηθείς αν δεν μου το πεις για να το εξακριβώσω, ήταν κάτι το υποχρεωτικό από το νόμο αφού κανείς δεν μου είχε μιλήσει για τα δικαιώματά μου. Με το πέρασμα όμως των χρόνων έμαθα ποια είναι τα δικαιώματά μου.
Δεν ανέχομαι πλέον να εξευτελίζουν την προσωπικότητά μου, να καταπατούν τα δικαιώματά μου και να μου φέρονται απαξιωτικά σαν να είμαι σκουπίδι μόνο και μόνο επειδή είμαι τοξικομανής. Είμαι άνθρωπος, είναι την οποία ίσως να μην γνωρίζουν καν. Με την συμπεριφορά τους δεν με σωφρονίζουν αλλά με εξαγριώνουν και με κάνουν νιώθω μίσος και απέχθεια για αυτούς. Διεκδικώ πλέον τα νόμιμα δικαιώματά μου (...)

Κ.Χ, 23 ετών

Το ρεπερτόριο των δεσμοφυλάκων

Η δεσμοφύλακας με υποχρεώνει να βγάλω όλα μου τα ρούχα, με βάζει να σκύψω, ν’ ανοίξω τους γλουτούς, να βήξω και παρατηρεί τον πρωκτό μου. Πολλές φορές βρίσκει ευκαιρία να παρατηρήσει γυμνό σώμα και με κοιτάει καλά καλά, μου φέρεται προσβλητικά, ειρωνικά...
Μετά μου δίνουν άλλα ρούχα, από την αποθήκη τους, παράτερα και εξευτελιστικά, μου παίρνουν το σουτιέν γιατί, λέει, «απαγορεύεται» να το φοράω στην απομόνωση γιατί λέει, δήθεν μπορεί να...αυτοκτονήσω μ’ αυτό, μου δίνουν παπούτσια μεγαλύτερο μέγεθος απ’ το δικό μου και περπατάω σαν παλιάτσος και με οδηγούν στο φαρμακείο. Εκεί, με βάζουν να καθίσω σε γυναικολογική καρέκλα και η δεσμοφύλακας βάζει το δάχτυλό της στο αιδοίο μου μέσα στον κόλπο. Στην συνέχεια υποχρεούμαι να ουρήσω μπροστά στην δεσμοφύλακα για να κάνουν το ναρκωτέστ.
Τα ειρωνικά σχόλια και τα σόκιν «αστειάκια» των δεσμοφυλάκων δεν λείπουν από το «ρεπερτόριό» τους (...)
Στην απομόνωση με έκλεισαν σε κελί όπου έπρεπε να χτυπάω το κουδούνι για να’ ρθει η δεσμοφύλακας να μου ανοίξει να πάω στην τουαλέτα που είναι κοινή για όλες τις κρατούμενες στον χώρο αυτόν και παρακολουθούμενη από κάμερα.
Την ώρα της αφόδευσης σε παρακολουθεί η δεσμοφύλακας από την κάμερα κι όταν δει τα περιττώματά σου τότε της ζητάς την άδεια να τραβήξεις καζανάκι.
Μου έχει συμβεί να μη μου ανοίγει η δεσμοφύλακας την πόρτα του κελιού για να πάω στην τουαλέτα και αναγκαζόμουν να ουρώ σε πλαστικό μπουκάλι νερού και αργότερα να έχω πρόβλημα με το έντερό μου από την συγκράτηση των κοπράνων. Στο τέλος, έφτασα στο σημείο να κλωτσάω την πόρτα του κελιού για να μου ανοίξει, να μου φέρεται προκλητικά και υποτιμητικά.
Όταν λοιπόν, αποφασίσουν οι ασύδοτοι βασανιστές μας να μας βγάλουν από την απομόνωση πρέπει να περάσουμε το ίδιο μαρτύριο της σωματικής έρευνας και της κολπικής εισβολής. Αυτό το ίδιο μαρτύριο της έρευνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να μου το κάνουν και στο θάλαμο, όπου μένω, όταν υπάρχει υπόνοια για ύπαρξη απαγορευμένων ουσιών. Μπαίνουν μέσα στο θάλαμο, μας ξυπνάνε, μας κάνουν σωματική και κολπική έρευνα, μας βγάζουν έξω από τον θάλαμο και ανακατεύουν όλα μας τα πράγματα πετώντας τα κάτω. Μετά χάνουμε πράγματα μας γιατί τα πετάνε ή τα παίρνουν και πρέπει να τακτοποιήσουμε ολόκληρο το θάλαμο για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε...

Κ.Γ. 41 χρονών

Σαν σκουπίδι

(...) Με μειώνουνε και νιώθω κατώτερη γιατί με αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδι, φοβάμαι μην κολλήσω καμία αρρώστια από τον διαστολέα. Καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματά μου και ψυχολογικά εγώ δεν νιώθω καλά. Πολλοί υπάλληλοι, μου έχουν συμπεριφερθεί σαν ζώο και όχι σαν άνθρωπο. Λοιπόν, ως πότε θα ανέχομαι όλα αυτά;

Μ.Κ. 25 χρονών

Τότε ντρεπόμουν, σήμερα αντιστέκομαι

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που μεταφέρθηκα στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Ήταν η πρώτη μου φορά που έμπαινα στην φυλακή. Δεν γνώριζα τίποτα εκτός το ότι έπρεπε να ερευνηθούν τα ρούχα μου και να μου γίνει σωματική έρευνα όπως στα μαλλιά μου, στο στόμα μου, στα αυτιά μου, στη μύτη μου, στο στήθος μου και να ανεβάσω τα χέρια μου ψηλά να δουν τις μασχάλες μου. (...)
Φώναξαν κάποια να μου φέρει ένα εσώρουχο, κάλτσες, παντόφλες και ρούχα της υπηρεσίας. Μέχρι να έρθει εκείνη με τα ρούχα, με έβαλε να βγάλω και τα εσώρουχά μου. Ντρεπόμουν τόσο πολύ που βρέθηκα σε αυτή τη θέση αναγκαστικά. Κρύωνα πάρα πολύ, ενώ εκείνη δεν νοιαζόταν καθόλου και εγώ είχα νευριάσει υπερβολικά.
Άλλαξε γάντια και άρχισε να μου ψάχνει τα μαλλιά, μετά μέσα στο στόμα μου να δει αν φοράω μασέλα, με ερεύνησε στα αυτιά, τη μύτη, στο στήθος και τις μασχάλες μου με ένα πολύ υποτιμητικό τρόπο. Μετά μου είπε: «Γύρνα, σκύψε, άνοιξε τους γλουτούς σου και βήξε δυνατά 2-3 φορές», που κάθε βήξιμο για μένα ήταν ένα δάκρυ. Ένα μεγάλο γιατί να θίγεται η αξιοπρέπειά μου και ακόμα δεν ήξερα τι με περιμένει. Μέχρι τα ρούχα της υπηρεσίας να έρθουν ήμουν ολόγυμνη στο δωμάτιο της έρευνας με ανοιχτό παράθυρο στο κρύο. Μου έφεραν κάτι πατσαβούρια για ρούχα να φορέσω. Ζήτησα μία σερβιέτα γιατί σιχαινόμουν το εσώρουχό τους. Στην αρχή έλεγαν ότι δεν υπάρχει, αλλά εγώ επέμενα μέχρι να μου δώσουν. Τα φόρεσα και την ακολούθησα στο φαρμακείο, όπου εκεί με έβαλαν να κάνω την εξευτελιστική έρευνα της κολπικής από μία υπάλληλο που νόμιζα ότι ήταν νοσοκόμα. Εγώ αντιδρούσα για την κολπική έρευνα και εκείνοι μου την επιβάλανε. Μετά από την κολπική έρευνα με κατέβασαν στην απομόνωση σε ένα μικρό κελί που ήταν ήδη εκεί μέσα έξι άτομα, με μένα εφτά που κανονικά χωράει τρία άτομα το πολύ. Μου έδωσαν ένα στρώμα μέσα στη βρώμα, ένα σεντόνι και δυο κουβέρτες της φυλακής που βρώμαγαν. Μα που να χωρούσαν αφού ήταν ήδη γεμάτο το κελί της απομόνωσης και αναγκαστικά κοιμόμασταν η μία πάνω στην άλλη. Το επόμενο πρωί μου έδωσαν 4 καθαρτικά, γιατί αν δεν έκανα τουλάχιστον 8 κενώσεις μου έλεγαν ότι δεν θα βγω, στις 3 νύχτες και 1 μέρα.
Οι συνθήκες κάτω στην απομόνωση ήταν απάνθρωπες. Ένα στρώμα. Κυριολεκτικά κοιμόμαστε στο πάτωμα, χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό. Η τουαλέτα που χρησιμοποιούσαμε ήταν κοινή για όλες. Πολλές φορές θέλαμε να ενεργηθούμε και δεν υπήρχε υπάλληλος να μας ανοίξει και κρατιόμασταν με το ζόρι μέχρι να έρθει να μας ξεκλειδώσει την πόρτα. Θυμάμαι μία μέρα μια κοπέλα αναγκάστηκε να ενεργηθεί σε μπωλ φαγητού, γιατί δεν υπήρχε υπάλληλος να της ανοίξει και ύστερα την εξευτέλιζε και από πάνω μπροστά μας.
Βγαίνοντας από την απομόνωση έπρεπε να υποστώ σωματικό έλεγχο και κολπική έρευνα, αλλιώς θα με ξανακατέβαζαν κάτω. Ήταν η δεύτερη φορά που μου έκαναν αυτή την εξευτελιστική έρευνα ή αλλιώς κολπική έρευνα που θίγει την αξιοπρέπειά μου.
Πάλι καλά που μας αφήνουν να πάρουμε τηλέφωνο κανέναν άνθρωπό μας, να μας δώσει δύναμη, κουράγιο και υπομονή.

Κ.Χ. 25 χρονών

Γυμνή μπροστά στη δεσμοφύλακα


(...) Μία υπάλληλος, με αυστηρό ύφος και στυλ με διέταξε να γδυθώ για να με ερευνήσει. Γυμνή μπροστά της, σχεδόν εκτελούσα τις διαταγές της. Δέχτηκα να βγάλω τα ρούχα μου, τα οποία μαζί με όλα τα υπάρχοντά μου ή θα πηγαίνανε αποθήκη ή πλυντήριο. Όταν όμως άρχισε να ζητάει περισσότερα, όπως σκύψε, άνοιξε τα πόδια, γλουτούς, βήξε, σήκωσε στήθος να δω τα αυτιά σου, βγάλε τα σκουλαρίκια σου όλα (τυγχάνει να έχω αρκετά σε διάφορα σημεία του σώματός μου), φύσα τη μύτη σου, λύσε τα μαλλιά σου, πρέπει να σε ερευνήσω καλά, εγώ άρχισα να φωνάζω και να αρνούμαι. Αφού τελείωσε η ξεφτιλιστική έρευνα, περίμενα την κρατούμενη που δουλεύει στην αποθήκη της κοινωνικής υπηρεσίας της φυλακής (ανύπαρκτη) να μου βρει ρουχισμό. (...)

Θ.Π. 33 χρονών

Άρχισα να χάνω τα λογικά μου

Με υποχρέωσαν να κάτσω σε μία γυναικολογική καρέκλα και να ανοίξω τα πόδια μου, αφημένη στα χέρια τους, να μου βάζουν δυο ολόκληρα δάχτυλα στον κόλπο μου και να τα πιέζουν κάτω προς τον πρωκτό για να μου κάνουν και πρωκτικό έλεγχο, χωρίς να έχω δώσει καμία αφορμή ότι μπορεί να κατείχα κάποια ναρκωτική ουσία πάνω μου και ενώ τους έλεγα ότι πονάω, οι απαντήσεις τους ήταν χυδαίες (...)
Αργότερα με κατέβασαν στη λεγόμενη απομόνωση. Και ενώ ήμουν ακόμα με στερητικά λόγω των ουσιών που έπαιρνα έξω, χωρίς να με εξετάσουν με βάλανε να σηκώσω ένα στρώμα μόνη μου και να το μεταφέρω μέσα σε ένα κελί, όπου μου είπαν ότι παρ’ όλα τα παθολογικά μου προβλήματα που είχα επίσης (στο στομάχι και στην καρδιά) και τους τα είχα αναφέρει. Βεβαίως δίχως καμία ανταπόκριση, μου είπαν ότι πρέπει να κάτσω το λιγότερο έξι μέρες εκεί κάτω, κάνοντας παραπάνω από 8 κενώσεις και έτσι αναγκαστικά και πάλι έπρεπε να πάρω ειδικά χάπια (Durkolax) με τα οποία να μπορέσω να πάω τόσες φορές τουαλέτα.
Με βάλανε τέλος πάντων σε ένα κελί και για καλή μου τύχη είχα ένα άτομο μαζί μου, που πραγματικά και χωρίς υπερβολές αυτό το άτομο έσωσε την ζωή μου στην κυριολεξία. Αυτός ήταν και ο άγγελος της ζωής μου, έτσι την ονόμασα, και ονομάζεται Κατερίνα. Το λέω αυτό γιατί από τη στιγμή που με βάλανε εκεί στην ειδική λεγόμενη απομόνωση, άρχισα να χάνω τα λογικά μου, με τα στερητικά που έβγαζα πράγματα της φαντασίας μου, ζητώντας πράγματα και άτομα που δεν υπήρχαν εκεί, κάνοντας εμετούς, χωρίς βέβαια καμία βοήθεια από την υπάλληλο που υποτίθεται ότι είναι έξω και μας προσέχει. Πάθαινα αναρροφήσεις και είχα μία Κατερίνα άγνωστη για μένα να με γυρνάει στα πλάγια, να μαζεύει τους εμετούς μου και γενικά 4 μέρες που την κράτησαν απομόνωση μαζί μου, γιατί είχε κάνει περισσότερες κενώσεις από μένα.
Χ.Π 30 χρονών

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «Να σταματήσει ο βιασμός»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/03/2009

«Να σταματήσει ο βιασμός»

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ


Αν η σεξουαλική παρενόχληση είναι αδίκημα, τότε τι συνιστά ο αυθαίρετος ενδοσωματικός έλεγχος και για να λέμε τα πράγματα με το αποκρουστικό όνομά τους, η κολπική εξέταση; Και μάλιστα όχι από γιατρό αλλά από υπαλλήλους-ανθρωποφύλακες. Η γύμνωση μπροστά σε αγνώστους και το ψηλάφισμα των γεννητικών σου οργάνων. Και στη συνέχεια απομόνωση. Ετσι αδικαιολόγητα. Με τη χορήγηση καθαρτικού και να ζητάς την άδεια έπειτα από αυτό για να πας στην τουαλέτα που παρακολουθείται με κάμερα. Πού συμβαίνουν αυτά; Στο ελληνικό Γκουαντάναμο: τις γυναικείες φυλακές. Στο πλαίσιο του ελέγχου για παράνομες ουσίες, στον 21ο αιώνα, που από ντροπή τιμάται ακόμη η Ημέρα της Γυναίκας...


Κι αν όλα αυτά είναι καταφανώς ταπεινωτικά, είναι κάτι ακόμη: παράνομα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η αναγκαστική γυναικολογική εξέταση εντός σωφρονιστικού καταστήματος ακόμη και με τη συναίνεση της κρατούμενης δεν είναι αποδεκτή, αφού σε συνθήκες κράτησης δεν μπορούν να αντισταθούν. Απόφαση που ελήφθη σε βάρος της γειτονικής... Τουρκίας.

Ας δούμε όμως το ελληνικό «εξπρές του μεσονυχτίου».

«Είναι κάτι απάνθρωπο. Ακρως εξευτελιστικό, κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται αυτό το πράγμα. Μπορεί βέβαια ο νόμος να προβλέπει έλεγχο, αλλά όχι σε αυτές τις συνθήκες, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν έχουν υπόνοιες και αιφνιδιαστικά για να εμποδίζεται μια απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών στη φυλακή. Εδώ γίνεται συστηματικά και καταχρηστικά. Κάθε φορά που μπαίνει φυλακή μια γυναίκα, είτε από άδεια, δικαστήριο, μεταγωγή, νοσοκομείο, θα υποστεί αυτόν τον έλεγχο, ο οποίος γίνεται από απλούς ανίδεους υπαλλήλους, γυναίκες, όχι από γυναικολόγο. Αλλωστε γυναικολόγος στη Θήβα των εκατοντάδων κρατούμενων γυναικών δεν υπάρχει... Ασε που τα εργαλεία ειδικά για τις διαστολές του τραχήλου είναι σκουριασμένα, δεν αποστειρώνονται παρά υποτυπωδώς με μπεταντίν και υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσεις οτιδήποτε, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες γυναίκες. Για ναρκωτικά ή οτιδήποτε, είναι στην κρίση τους, το κάνουν έτσι κι αλλιώς επιλεκτικά και στις υπόλοιπες, αλλά οι περισσότερες κρατούμενες είναι για ναρκωτικά. Είναι βιασμός. Υπάρχουν τρόποι που καλύπτουν αυτόν τον έλεγχο, το μηχάνημα ανίχνευσης ναρκωτικών που αλλού λειτουργεί, υπερηχογράφημα, ακτινογραφία -προτιμάμε την ακτινοβολία παρά το δάχτυλο. Δεν είναι τρόπος ελέγχου αυτός. Ας βρουν άλλον. Αυτό γίνεται μόνο για τον εξευτελισμό και τον βασανισμό των κρατουμένων. Κάποιοι πάνε παραπέρα, επιδίδονται και σε πρωκτικό έλεγχο που απαγορεύεται. Τι να πεις... Και οι κρατούμενοι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και το υπομένουν. Και μετά σου επιβάλλουν πολυήμερη κράτηση στην απομόνωση χωρίς λόγο, για να ελέγξουν πιθανή εισαγωγή ναρκωτικών. Από το 2005 και μετά, κολπική και απομόνωση πάνε πακέτο. Πριν από το 2005 δεν είχαμε περισσότερες εισαγωγές ναρκωτικών σε σχέση με τότε που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν αυτόν τον βάρβαρο έλεγχο ανεξαιρέτως σε όλες και χωρίς εισαγγελική εντολή. Και μετά σε κρατάει στην απομόνωση σε απάνθρωπες συνθήκες υποτίθεται για τρεις μέρες, που μπορεί να φτάσουν και τη βδομάδα -είναι στην κρίση του εκάστοτε αρχιφύλακα- με ηλεκτρονική παρακολούθηση της τουαλέτας. Και πρέπει να έχεις οκτώ κενώσεις για να μπεις στην κανονική φυλακή, οκτώ είναι αδύνατον σε τρεις μέρες, οπότε αναγκαστικά σού δίνουν καθαρτικό κι αυτό είναι επιβλαβές και παράνομο, αλλά δεν τους ενδιαφέρει ο κρατούμενος και τι προβλήματα υγείας μπορεί να αντιμετωπίζει, στερητικά κ.ά. Οσες αρνούνται μένουν πολύ περισσότερο στην απομόνωση...». Ποταμός η μαρτυρία-«κατηγορώ» στην «Ε» της Μαριάνθης που πρόσφατα αποφυλακίστηκε.

Αντιδρώντας σε αυτή την εξευτελιστική μεταχείριση, 80 γυναίκες κρατούμενες στην Ελεώνα Θηβών, σε υπόμνημά τους προς τη διεύθυνση των φυλακών ζητούν να καταργηθεί η κολπική εξέταση, η αδιάκριτη τοποθέτηση στα ειδικά κελιά κράτησης-απομόνωση και η αδικαιολόγητη πολυήμερη κράτηση σε αυτά.

«Δεκάδες γυναίκες κρατούμενες στις ελληνικές φυλακες αποφάσισαν να σταματήσουν ένα βασανιστήριο που σε κάθε περίπτωση έχει τιμωρητικό - εκδικητικό χαρακτήρα. Αρνούνται να δεχτούν έναν ιδιότυπο βιασμό, τον κολπικό έλεγχο, να είναι ένα παιχνιδάκι στα χέρια ενός διεφθαρμένου συστήματος. Η απάντηση από την πλευρά των ανθρωποφυλάκων, με την πλήρη κάλυψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι ο εκβιασμός, ο τρόμος, η τιμωρία, η απομόνωση. Μόνο που έκαναν ένα μικρό λάθος. Ξέχασαν ότι εδώ και καιρό υπάρχει ένα κίνημα αλληλεγγύης, ότι οι κρατούμενες δεν είναι μόνες τους και ότι τα μπουντρούμια τους δεν μπορούν να κρύψουν ότι η εξουσία τους είναι σάπια και αδίστακτη» μας λέει ο Πάνος Λάμπρου από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων, αποκαλύπτοντας ότι αρκετές φορές έχουν παρέμβει, καθώς είναι συνεχείς οι καταγγελίες που δέχονται για το θέμα αλλά και για τις απειλές, τα πειθαρχικά, την απομόνωση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Ελεγχος όχι μόνο προσβλητικός και επικίνδυνος αλλά και παράνομος, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) που τον θεωρεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και προσβολή της ιδιωτικότητας, δηλαδή παραβίαση δύο άρθρων -3 και 8- της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - ΕΣΔΑ. Κι ακόμη: από το Δεκέμβριο του 2006 στην έκθεσή της για την Ελλάδα η Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων εντόπισε το συγκεκριμένο πρόβλημα και αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πρακτική θεωρείται δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και μη επιτρεπτή, παρά μόνον «κατ' εξαίρεση» και από γιατρό και όχι συστηματικά ως πάγιο μέτρο, ενώ συστήνει την άμεση διακοπή της χορήγησης καθαρτικών ουσιών, της παραμονής τους στην απομόνωση και την παρακολούθηση της τουαλέτας μέσω ηλεκτρονικής κάμερας.

Παραβίαση διαπιστώνεται και σε υπόμνημα του Συνηγόρου του Πολίτη -στις 19/2/2009- προς τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων «για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων», καθώς η συστηματική εφαρμογή αυτού του ελέγχου έρχεται σε αντίθεση με τον εξαιρετικό χαρακτήρα των μέτρων, στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και μόνον κατόπιν εισαγγελικής εγκρίσεως. Στο υπόμνημα κρίνεται ότι η απομόνωση, με δεδομένα τα προβλήματα υγείας των γυναικών λόγω τοξικομανίας, «συνιστά σοβαρότατη διακινδύνευση ζωτικών εννόμων αγαθών», γεγονός που επιβεβαιώνουν τα «τραγικά περιστατικά θανάτων κατά τη διάρκεια των ελέγχων». Μέτρα που όπως επισημαίνει «έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την απόλυτη απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης». Γι' αυτό ο Συνήγορος ζητεί όχι μόνο να σπάσει το άβατο ώστε να διερευνήσει την κατάσταση, αλλά κυρίως την «άρση τέτοιων προσβολών και αποκατάσταση τυχόν ζημιάς σε άμεσο χρόνο».

Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ρωτώντας για μέτρα συμβατά προς τις αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα της διακίνησης ουσιών στις φυλακές.

«Οι γυναίκες υφίστανται διπλό εξευτελισμό: Κρατούνται σε μεσαιωνικές συνθήκες όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι, αλλά επιπλέον υφίστανται τον εξευτελισμό της προσωπικότητάς τους, καθώς μπαίνουν στο δίλημμα του ενδοκολπικού ελέγχου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή, όταν το αρνούνται, της απομόνωσης. Οι γυναίκες έχουν δικαιώματα ως κρατούμενες. Βρίσκονται στη φυλακή επειδή τιμωρήθηκαν και όχι για να τιμωρηθούν με τον βιασμό της προσωπικότητάς τους. Το υπουργείο οφείλει να πάρει μέτρα για τον σύννομο έλεγχο χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα και όχι επιμένοντας στον εξευτελισμό τους» δήλωσε ο βουλευτής. *

Ιδού το ελληνικό εξπρές του μεσονυχτίου

Ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές στις καταγγελίες έξι γυναικών για την ταπείνωση στην οποία υποχρεώνονται από τους δεσμοφύλακές τους, τις οποίες έχει η «Ε». Ενδεικτικά:

* «Με το ζόρι, απειλώντας με ότι είναι νόμος της φυλακής και ότι θα υποστώ πειθαρχικό, με υποχρέωσαν να κάτσω σε μια γυναικολογική καρέκλα και να ανοίξω τα πόδια μου, αφημένη στα χέρια τους, να μου βάζουν δυο ολόκληρα δάχτυλα στον κόλπο μου και να τα πιέζουν... χωρίς να έχω δώσει καμία αφορμή και ενώ τους έλεγα ότι πονάω με προσέβαλλαν...» αναφέρει η Π.

* «Το 2005 που μπήκα στον Κορυδαλλό ήμουν ένα κορίτσι 20 χρόνων και νόμιζα ότι όλες αυτές οι προσβλητικές και εξευτελιστικές έρευνες και διαδικασίες, όπως γδύσου, σκύψε, βήξε και άνοιξε τα πόδια να σου κάνουμε κολπική, πέρασε στην απομόνωση, πάρε καθαρτικό, πήγαινε τουαλέτα και μην τραβήξεις το καζανάκι όταν ενεργηθείς αν δεν μου το πεις για να το εξακριβώσω, ήταν κάτι το υποχρεωτικό...», λέει η Κ., που δεν ανέχεται πλέον να της φέρονται «απαξιωτικά σαν να είμαι σκουπίδι μόνο και μόνο επειδή είμαι τοξικομανής». «Στην απομόνωση μας υποβάλλουν σε άλλο βασανιστήριο. Απαιτούν να κάνουμε 8 κενώσεις, τις οποίες αν δεν συμπληρώσουμε θα κρατηθούμε περισσότερες μέρες. Ετσι έμμεσα μας υποχρεώνουν να παίρνουμε καθαρτικά, κάτι που είναι ακόμα πιο βασανιστικό. Μία από τις φορές που έκανα χρήση καθαρτικού έφτασα σε σημείο να πονάω υπερβολικά, να βγάζω αίμα και να πρηστεί ο πρωκτός μου. Υπάρχει μόνο μια τουαλέτα, κοινή για όλες τις κρατούμενες που βρίσκονται στην απομόνωση, με αποτέλεσμα αν η μία πάσχει από κάποιο μεταδοτικό νόσημα, αυτό να μεταδοθεί και στις υπόλοιπες».

* «Στην απομόνωση έκατσα πέντε μέρες... Η υπάλληλος έλειπε συνέχεια γιατί έχουν έλλειψη προσωπικού, έτσι όταν ήθελα να πάω τουαλέτα δεν βρισκόταν εκεί για να μ' ανοίξει και αναγκαζόμουν να χτυπάω το κουδούνι και να περιμένω γιατί ερχόταν πολύ αργότερα. Μου είχε τύχει να θέλω να πάω τουαλέτα και η υπάλληλος να μη μου ανοίγει, και έτσι αναγκάστηκα να ενεργηθώ πάνω μου...» γράφει η 25χρονη Μ.

* «Περίμενα μες στο κρύο μόνο με τα εσώρουχά μου στο δωμάτιο της έρευνας... Μέχρι να έρθει εκείνη με τα ρούχα, με έβαλε να βγάλω και τα εσώρουχά μου. Ντρεπόμουν τόσο πολύ που βρέθηκα σε αυτή τη θέση... Οι συνθήκες κάτω στην απομόνωση ήταν απάνθρωπες... Η τουαλέτα παραμένει κοινή για όλες, όπως και η κάμερα που με παρακολουθεί όταν ενεργούμαι...» καταγγέλλει η 21χρονη Χ.

* Ο «χειρότερος εφιάλτης» της εξαρτημένης 40χρονης Α. «είναι η φυλάκιση, η οποία ουσιαστικά σημαίνει την ομηρία μου από τους δεσμοφύλακες που ελέγχουν και επεμβαίνουν ακόμη και στα γεννητικά μου όργανα και στ' απόκρυφα σημεία του σώματός μου. Οποτε μπαίνω στη φυλακή δέχομαι την ίδια επίθεση, η οποία ονομάζεται "έρευνα"... Προσφάτως που αρνήθηκα την κολπική έρευνα, διότι το να σου χώνει ο καθείς το δάχτυλά του είναι τουλάχιστον "απρεπές", και ζητούσα υπερηχογράφημα, με απείλησαν ότι θα με δέσουν όλη νύχτα με τη χειροπέδα στο κάγκελο...».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=9982900,24164660

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009

«Ο εφιάλτης μου στη φυλακή»

ΕΘΝΟΣ
5/3/2009

«Ο εφιάλτης μου στη φυλακή»

Από υποτιμητικούς κι εξευτελιστικούς ελέγχους περνούν όλες οι κρατούμενες που μπαίνουν στον Κορυδαλλό και τον Ελεώνα Θηβών. Ακολουθούν η υποχρεωτική απομόνωση και η παρακολούθηση ακόμα και στις τουαλέτες

Η αξιοπρέπεια είναι γένους θηλυκού και «απλά δεν διαπραγματεύεται». Βάσει αυτού του σκεπτικού μία γυναίκα που βίωσε τη φυλακή επί δεκαεξάμηνο αποφάσισε να καταγγείλει δημόσια και με ονοματεπώνυμο «την τριτοκοσμική κατάσταση» ορισμένων φυλακών απέναντι σε κρατούμενες, σε βάρος των οποίων -όπως λέει- γίνεται μία «κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Λεζάντα φωτογραφίας: Το θέμα είναι να μη βγει κάποιος από τη φυλακή πιο άχρηστος απ ό,τι μπήκε, τονίζει η Μ.Π., που επί 16 μήνες ήταν προφυλακισμένη, στις φυλακές Διαβατών το μεγαλύτερο διάστημα. Αρχικά είχε οδηγηθεί στον Κορυδαλλό

Πρόκειται για τη Μ. Π., 43 ετών, ζωγράφο, υπόδικη για υπόθεση ναρκωτικών, η οποία ήταν προφυλακισμένη επί 16 μήνες στις φυλακές Διαβατών το μεγαλύτερο διάστημα, αλλά είχε αρχικά οδηγηθεί και στον Κορυδαλλό.

Αποφυλακίστηκε πριν από λίγες ημέρες μέχρι να γίνει η δίκη της σε μερικούς μήνες.

Δηλώνει χρήστης ναρκωτικών. Ωστόσο δείχνει αποφασισμένη να τελειώνει μ αυτό τον Γολγοθά, δίνοντας στον εαυτό της την εξής υπόσχεση: «Θα κάνω τη μεγαλύτερη προσπάθεια στη ζωή μου από εδώ και πέρα».

Τη ρωτήσαμε μετά την πρόσφατη απεργία πείνας των κρατουμένων ποιο είναι το ζήτημα που τελευταία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αναταράξεις στις έγκλειστες.

Μας είπε πολλά ανατριχιαστικά. Ανάμεσα σ' αυτά είναι η υποχρεωτική «υποτιμητική και εξευτελιστική» κολπική εξέταση που υφίστανται όλες οι κρατούμενες κάθε φορά που εισέρχονται σε δύο φυλακές (του Κορυδαλλού και του Ελεώνος Θηβών), η οποία γίνεται τις περισσότερες φορές όχι από γυναικολόγο, αλλά από οποιαδήποτε φύλακα τυχαίνει να έχει βάρδια!

«Σπάνια πηγαίνει στον Κορυδαλλό γυναικολόγος», αλλά και τότε... «τα γυναικολογικά εργαλεία και κυρίως ο διαστολέας του κόλπου είναι σκουριασμένα και για την αποστείρωσή τους αρκεί ο εμποτισμός τους με απλό αντισηπτικό»!

Η υποχρεωτική κολπική εξέταση (με όλα όσα την ακολουθούν) χαρακτηρίζεται από τη Μ. «ουσιαστικά ως βιασμός» και ως «βασανιστήριο».

Προσθέτει ότι το «ακραίο αυτό μέτρο» -που γίνεται με τον ισχυρισμό της αποτροπής απόπειρας εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές- έχει γίνει «καταχρηστικός θεσμός».

Η ίδια καταγγέλλει ότι: «Μία κρατούμενη που εισέρχεται ή επιστρέφει στις δύο προαναφερόμενες φυλακές (από άδεια, από μεταγωγή, από νοσοκομείο κ.λπ.) είναι υποχρεωμένη, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν υπόνοιες ή σχετικές πληροφορίες γι' αυτήν, να δεχτεί αυτή την επικίνδυνη για την υγεία της διαδικασία.

Είτε δεχτεί να υποστεί αυτήν τη διαδικασία είτε όχι, αυτό που την περιμένει είναι η απομόνωση!

Αν η κρατούμενη δεχτεί τον κολπικό έλεγχο, τότε θα οδηγηθεί στην απομόνωση επί τρεις ημέρες. Αν δεν πειθαρχήσει, θα μείνει στην απομόνωση τουλάχιστον για πενθήμερο».

Και συνεχίζει: «Μετά τον έλεγχο η κρατούμενη οδηγείται στην απομόνωση. Η τουαλέτα που υπάρχει παρακολουθείται ηλεκτρονικά. Μέσα στις τρεις αυτές ημέρες η κρατούμενη πρέπει να έχει οκτώ κενώσεις. Διαφορετικά θα παραταθεί η κράτησή της στην απομόνωση.

Επειδή όμως αυτό δεν είναι φυσιολογικό να συμβεί, τότε οι έγκλειστες αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν καθαρτικό που τους παρέχει η υπηρεσία. Και βέβαια και αυτό αποτελεί έναν άλλο τρόπο βασανισμού, αφού λαμβάνουν το καθαρτικό για να μην παραταθεί ο χρόνος παραμονής τους στην απομόνωση.

Ενας τρίτος βασανισμός είναι να σε παρακολουθούν ηλεκτρονικά στην τουαλέτα σε τόσο προσωπικές στιγμές οι οποίες μάλιστα είναι αποτέλεσμα εξαναγκασμού.

Οταν βγαίνουν οι κρατούμενες από την απομόνωση, υφίστανται εκ νέου κολπική έρευνα, συνήθως από όποια γυναίκα υπάλληλο έχει βάρδια! Αν μια κρατούμενη αρνηθεί να υποστεί αυτό τον έλεγχο, τότε κινδυνεύει να μείνει στην απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες και με ό,τι συνεπάγεται αυτό».


Παρεμβάσεις

Οι κρατούμενες που αρνήθηκαν το τελευταίο διάστημα να υποστούν αυτό τον έλεγχο έβγαιναν από την απομόνωση έπειτα από παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ενώ τελευταία στη Θήβα υπήρξε και πειθαρχική τιμωρία για «απείθεια».

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η παραπάνω διαδικασία είναι αντίθετη με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας Γενικών Καταστημάτων Κράτησης (άρθρο 10 παρ. 5), που αναφέρει ρητά ότι μόνο «εφόσον υπάρχουν υπόνοιες ότι ένας κρατούμενος φέρει απαγορευμένες ουσίες ή άλλα απαγορευμένα είδη στο κατάστημα κράτησης επιτρέπεται με εντολή του εισαγγελέα-επόπτη η ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα που γίνεται από γιατρό».

Αυτή η πρακτική έχει καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Επίσης η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT) το 2006 (81), είναι καταδικαστέα η σχετική πρακτική, καθώς τέτοιου είδους εξετάσεις πρέπει να εφαρμόζονται σε ελάχιστες περιπτώσεις, όχι συστηματικά και από γιατρούς.

Παράλληλα η Μ. επισημαίνει ότι «οι κρατούμενες μπορούν να ελεγχθούν με άλλους τρόπους που δεν προσβάλλουν την προσωπικότητά τους, όπως υπερηχογράφημα, μηχάνημα ανιχνεύσεων ναρκωτικών, ναρκοτέστ, ακόμα και ακτινογραφίας σε κάποιες περιπτώσεις».

ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Καμία μέριμνα για επανένταξη

Η Μ. αναφέρεται ακόμα στην έλλειψη γιατρών, στην έλλειψη οποιασδήποτε πρόληψης για κοινωνική επανένταξη, «κάτι που οδηγεί μετά την αποφυλάκιση σε απόλυτη ένδεια» κ.λπ. «Το θέμα», τονίζει, «είναι να μη βγει κάποιος πιο άχρηστος απ ό,τι μπήκε».

Θεωρεί ότι ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν άλλαξε τίποτα. Για τον εαυτό της λέει ότι «ο εγκλεισμός της ήταν μια τραγική εμπειρία». Για το διάστημα που είναι αποφυλακισμένη αυτό που νιώθει ακόμη είναι «παγωμάρα»...

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2580827#