ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Γροθιά στην εμπροσθοφυλακή της υποκρισίας
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ
Ηρθε η ώρα της ευθύνης για τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η ώρα να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την κατάσταση στις φυλακές. Χωρίς χρονοτριβή. Ηδη έχουν αρχίσει να καταπονούνται οι άνθρωποι από τον πολυήμερο αγώνα τους και εκφράζονται πλέον φόβοι για ανθρώπινες ζωές. Η απεργία πείνας εξαπλώνεται σαν ντόμινο στις φυλακές όλης της χώρας, με τη συμμετοχή να έχει φτάσει τους 5.251 κρατουμένους, γυναίκες και ανηλίκους.
Λεζάντα φωτογραφίας: Η απεργία εξαπλώνεται σαν ντόμινο στις φυλακές της χώρας
Την ίδια στιγμή ξεχωριστές προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος, ενώνουν τη φωνή τους με αυτή των κολασμένων που αντιστέκονται στη σωφρονιστική βαρβαρότητα.
Τον σεβασμό στα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων με υιοθέτηση άμεσων και εφικτών νομικά ρυθμίσεων που θα τους αφορούν όλους ανεξαιρέτως ζήτησαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της οργάνωσης «Αρσις».
Τα πράγματα έχουν πλέον φτάσει στο μη περαιτέρω: ο αριθμός των κρατουμένων έχει πενταπλασιαστεί τα 30 τελευταία χρόνια από 2.500 το 1978 σε 12.200 το 2008, χωρίς να έχει αυξηθεί αντίστοιχα ο πληθυσμός της χώρας. Πώς είναι μετά δυνατόν, όταν οι κρατούμενοι ζητούν αποσυμφόρηση, ο υπουργός να κάνει λόγο για νέες φυλακές; Κατέχουμε τη θλιβερή πρωτιά στην Ε.Ε. στις προφυλακίσεις με αριθμό ρεκόρ υποδίκων στη φυλακή. Την ίδια στιγμή, για να τελειώνουμε με τους κακούς που είναι στη φυλακή, στο σύνολο των 12.200 κρατουμένων οι ισοβίτες καταδικασμένοι για βαριά αδικήματα δεν ξεπερνούν τους 700: δεν φτάνουν ούτε το 6% των κρατουμένων! Τι είναι οι υπόλοιποι; Τοξικομανείς που αντί για θεραπευτική αρωγή τούς επιβάλλεται εγκλεισμός, αλλοδαποί και φτωχοδιάβολοι από τους οποίους το κράτος αποφάσισε να βγάλει λεφτά κι από πάνω: διπλασιάζοντας το αντίτιμο για τη μετατροπή και εξαγορά των μικροποινών τους από 300 ευρώ τον μήνα σε 600. Για να μη βγουν ποτέ οι μικροπαραβάτες από τη φυλακή επειδή δεν θα 'χουν χρήματα.
Λεζάντα φωτογραφίας: Ηρθε η ώρα της ευθύνης και των άμεσων μέτρων για τον υπ. Δικαιοσύνης
Για υποκριτικό ενδιαφέρον καταγγέλθηκε ο υπουργός από τον εκπρόσωπο του ΔΣΑ Κώστα Παπαδάκη καθώς«εκφράζει τη δήθεν ευαισθησία του, αλλά δεν δεσμεύεται στη λήψη κανενός στοιχειώδους και αναγκαίου μέτρου».
Δύο βδομάδες πριν ξεκινήσουν τον αγώνα τους οι κρατούμενοι είχε απαξιώσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που του είχαν υποβληθεί από τον επιστημονικό φορέα, οι οποίες δεν διέφεραν σημαντικά από τα σημερινά αιτήματα των κρατουμένων. Το επιχείρημα ήταν ότι δεν υπάρχουν κονδύλια. «Μια κυβέρνηση χτίζει 4 φυλακές υψίστης ασφαλείας όταν δεν έχει χρήματα να πληρώσει ένα γιατρό για 2.700 κρατουμένους»... Και κάλεσε τον υπουργό να υλοποιήσει άμεσα εφικτά και νομικά αιτήματα όπως είναι: η κατάργηση του άβατου των φυλακών, η άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων με εξαγοράσιμες ποινές και η κατάργηση κάθε προσαύξηση ποινής από πειθαρχικό.
Να δώσει επιτέλους μια διέξοδο κάλεσε τον υπουργό το μέλος της ΕΕΔΑ Ιωάννης Ιωαννίδης: «Οι κρατούμενοι δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από επιστροφή στη νομιμότητα και εφαρμογή του σωφρονιστικού κώδικα.
Ολα τα χρήματα που προορίζονται για την κατασκευή των φυλακών να πάνε στα ανύπαρκτα προγράμματα επανένταξης. Η κοινωνία έχει συγκεκριμένες προτάσεις και νομοθετικά επεξεργασμένες», είπε και έδωσε στους δημοσιογράφους τις αιτιολογημένες προτάσεις του ΚΕΘΕΑ για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τα ναρκωτικά που δίνουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα, αλλά εδώ και μήνες το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υποβλήθηκαν, τις έχει αγνοήσει. *
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, τον Φώτη, την Αννα, τον 15χρονο...»Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Πάνου Λάμπρου για τους θανάτους στις φυλακές, από την εμπειρία του στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων: «Πολλοί μιλούν με αριθμούς. Στατιστικές. Πόσοι θάνατοι, κάθε χρόνο μέσα στις φυλακές. Ψυχρά νούμερα, ανωνυμία, κάτι σαν ένα τίποτα. Εμείς δεν θα μιλήσουμε "επιστημονικά", γιατί θέλουμε να θυμόμαστε. Γιατί θέλουμε οι άνθρωποι που χάθηκαν μέσα στα κολαστήρια των φυλακών να μείνουν στη μνήμη όλων μας.
* Δεν θα ξεχάσουμε, λοιπόν, τον 15χρονο Ματιέα που κρεμάστηκε στο κελί του στο λεγόμενο ψυχιατρείο των φυλακών. Το έγκλημά του τρία γραμμάρια χασίς!
**Δεν θα ξεχάσουμε τον Φώτη Τσολακάκη. Καρκινοπαθής, στο τελευταίο στάδιο, μας παρακαλούσε να κάνουμε κάτι για να πεθάνει σπίτι του, δίπλα στη μάνα και στη σύντροφό του. Δεν τα καταφέραμε. Ο Φώτης, πέθανε, δυστυχώς, μέσα στη φυλακή. Αδίστακτα, του στέρησαν την τελευταία χάρη... κάτι σαν εκτελεστικό απόσπασμα.
**Δεν θα ξεχάσουμε τον 92χρονο, στο «νοσοκομείο» των φυλακών, που αναίτια, παράλογα, εκδικητικά, τον κρατούσαν έγκλειστο. Και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη φράση που ακούσαμε από τους υπεύθυνους "και πού να πάει;". Και ο γέροντας πήγε στον άλλο κόσμο, μόνος του, χωρίς ένα χάδι, χωρίς μια καλή κουβέντα.
**Και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, μα ποτέ, τους τέσσερις κρατούμενους που απανθρακώθηκαν στο κελί 80 του Κορυδαλλού και που οι υπεύθυνοι "πλήρωσαν" με τρία και μόνο ημερομίσθια. Ενα λιγότερο από τις τέσσερις ζωές.
**Δεν θα ξεχάσουμε την Αννα Πετρίδη, που ούρλιαζε στην απομόνωση των φυλακών Κορυδαλλού και που πέθανε γιατί δεν υπήρχε γιατρός, γιατί η ζωή φαίνεται ότι στη φυλακή δεν έχει καμία αξία.
**Και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Δημοσθένη Βουβάκη, μόλις 25 χρονώ, τελευταίο στον τεράστιο κατάλογο των νεκρών. Ακόμη ένας νεκρός στον βωμό μιας παράλογης πολιτικής που οδηγεί τα θύματα της εμπορίας ναρκωτικών στη φυλακή αντί σε κέντρα απεξάρτησης.
Θα θυμόμαστε... Οι κρατούμενοι, γυναίκες, άντρες και παιδιά, διεκδικούν τα αυτονόητα. Και εμείς είμαστε μαζί τους».
«Οχι» στα ημίμετρα
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εφτά νομοθετικά μέτρα, που φιλοδοξούν να αποφυλακίσουν 1.500 κρατούμενους και να εκτονώσουν τη μεγαλύτερη μαζική κινητοποίηση των φυλακισμένων, εισηγείται το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ) στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη.
Οι ρυθμίσεις, χωρίς να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα, δεν ανταποκρίνονται σε βασικά αιτήματα των εγκλείστων, οι οποίοι, μέσω των εκπροσώπων τους, διαμηνύουν ότι αυτές δεν αρκούν για να σταματήσουν την αποχή συσσιτίου και την απεργία πεινας.
Κρίσιμη θα είναι η σημερινή δεύτερη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων με τον κ. Χατζηγάκη, στην οποία θα πάρουν μέρος και κρατούμενοι. Ωστόσο το γεγονός ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις τού ΚΕΣΦ αποκλίνουν κατά πολύ από το υπόμνημα που έχει καταθέσει η επιτροπή στο υπουργείο με τις επεξεργασμένες προτάσεις της, προοιωνίζεται τη συνέχιση των πανελλαδικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων των κρατουμένων.
Την ίδια στιγμή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στ. Λαμπρινίδης, ζητεί την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές, που συνιστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί κατεπειγόντως να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση επίλυση των προβλημάτων των κρατουμένων, «δεδομένου ότι κάθε καθυστέρηση ίσως στοιχίσει ανθρώπινες ζωές».
Ας δούμε τι προτείνει το ΚΕΣΦ και τι ζητούν οι κρατούμενοι:
- Για τις πειθαρχικές ποινές. Προτείνεται μόνο η συγχώνευσή τους χωρίς να αντιμετωπίζεται το κρίσιμο ζήτημα της αποσύνδεσης των πειθαρχικών κυρώσεων από τη χορήγηση των αδειών και της υπό όρους απόλυσης. Σήμερα η απείθεια στην αυταρχική εντολή ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου έχει συνέπεια την επιμήκυνση της παραμονής του κρατούμενου στη φυλακή. Οι κρατούμενοι ζητούν ακόμη την κατάργηση της αθροιστικής συσσώρευσης του χρόνου διαγραφής των κυρώσεων, καθώς και την άμεση διαγραφή των πειθαρχικών ποινών που έχουν μέχρι σήμερα επιβληθεί.
- Για την υπό όρους απόλυση. Επαναφέρεται το ελάχιστο όριο έκτισης ποινής από τα 4/5 στα 3/5 για τη θεμελίωση του δικαιώματος της υπό όρους απόλυσης των καταδικασθέντων για ναρκωτικά, αλλά εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί καθ' υποτροπή ή ασκούν εμπορία ναρκωτικών κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή εμπορεύτηκαν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων θεωρεί ότι η πρόταση αυτή πάσχει αφενός διότι η ρύθμιση των 4/5 ισχύει έτσι και αλλιώς μόνο για κακουργήματα σε υποθέσεις ναρκωτικών και όχι για πλημμελήματα και αφετέρου διότι στις φυλακές βρίσκονται σήμερα 4.890 κρατούμενοι για ναρκωτικά και οι περισσότεροι από αυτούς εκτίουν ποινές κάθειρξης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις λόγω της φύσης των αδικημάτων.
- Για την εφάπαξ μείωση των ποινών. Το ΚΕΣΦ προτείνει την αναλογική μείωση όσων έχουν καταδικαστεί σε μικρές ποινές (πλημμελήματα) και συγκεκριμένα την απόλυση αυτών που έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών, με την πρόβλεψη ότι δεν πρέπει να κωλύεται η υπό όρους απόλυση από τη μη καταβολή των δικαστικών εξόδων και της χρηματικής ποινής που τυχόν επιβλήθηκε. Αντίθετα, οι κρατούμενοι ζητούν να επεκταθεί η ευεργετική ρύθμιση της πρόωρης αποφυλάκισης και σε όσους έχουν καταδικαστεί με κάθειρξη πάνω από 5 χρόνια, κακουργήματα (είναι ο κύριος όγκος των κρατουμένων, που υπολογίζονται σε 6.600), με τη λογική ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε μεγάλη επιβάρυνση κατά την επιμέτρηση των ποινών. Επομένως, ένα τέτοιο μέτρο είναι αναγκαίο ως αντιστάθμισμα για τις υπερβολικά βαριές ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
- Για το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης. Μειώνεται από τους 18 στους 12 μήνες και εξαιρούνται αδικήματα όπως ανθρωποκτονίες, ναρκωτικά, κατοχή εκρηκτικών κ.λπ., για τα οποία προβλέπεται ανώτατο όριο ποινής κάθειρξης 20 ετών ή ισόβια. Οι κρατούμενοι έχουν ζητήσει την προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χωρίς περιορισμούς, ενώ μέχρι την υλοποίησή της ζητούν να εκδοθεί εγκύκλιος στην οποία θα επισημαίνεται η κατάχρηση του επαχθούς μέτρου της προφυλάκισης και η προσεκτική εφαρμογή του νόμου που προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις.
- Για την εφάπαξ εξαγορά της ποινής μέχρι 5 χρόνια. Προβλέπεται αυτόματη μετατροπή της φυλάκισης σε χρηματική, εκτός εάν το δικαστήριο με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση κρίνει ότι η χρηματική ποινή δεν αρκεί για να αποτραπεί ο κατάδικος (π.χ. για πορνογραφία) από την τέλεση και άλλων αδικημάτων. Σύμφωνα με τους κρατούμενους, η αύξηση στο διπλάσιο του ορίου εξαγοράς των ποινών δυσχεραίνει την εφαρμογή του μέτρου.
- Για τη διάρκεια της άδειας. Αυξάνεται από 5 σε 6 ημέρες, πέραν των δύο ημερών που χορηγούνται για οδοιπορικά. Με τη ρύθμιση θα επεκταθεί το δικαίωμα άδειας σε 36 μέχρι 48 ημέρες το χρόνο. Οι κρατούμενοι ζητούν αύξηση της τακτικής άδειας στις 10 ημέρες μετά την πρώτη της χορήγηση.
Επίσης, με δύο εγκυκλίους του υπουργείου προς τους διευθυντές των φυλακών συνιστάται να υπάρχει ειδική αιτιολογία των αποφάσεων των συμβουλίων όταν απορρίπτουν αιτήσεις κρατουμένων για χορήγηση τακτικών και έκτακτων αδειών, να γίνεται ίση μεταχείριση όσων κρατουμένων επιθυμούν να κάνουν ευεργετικά ημερομίσθια και να εφαρμόζεται πιστά ο Σωφρονιστικός Κώδικας για την εργασία και την απασχόληση των κρατουμένων. Τέλος, με εντολή του κ. Χατζηγάκη, θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία (757/2004) για τον καθορισμό σύγχρονων ποινών σε υποθέσεις ναρκωτικών. *
Απ. Κακλαμάνης: Θα έπρεπε ο υπουργός να φυλακίζεται
Η ηχηρή παρέμβαση του Απόστολου Κακλαμάνη για την κατάσταση στις φυλακές προκάλεσε γενικευμένη συζήτηση χθες στο Κοινοβούλιο. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τη διαβίωση των χιλιάδων εγκλείστων «τραγική» και τόνισε ότι αυτό στιγματίζει τη χώρα μας. Μάλιστα, μεμφόμενος εμμέσως τον Σωτήρη Χατζηγάκη ότι δεν έχει πλήρη επίγνωση του ζητήματος, είπε ότι θα έπρεπε κάθε υπουργός Δικαιοσύνης να φυλακίζεται για να διαπιστώσει τι πραγματικά συμβαίνει αλλά και να τρέχει από εδώλιο σε εδώλιο για να δει πώς αποδίδεται η Δικαιοσύνη. «Εχουμε σειρά προτάσεων και πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε νομοθετήματα που θα επιλύσουν ριζοσπαστικά και αποτελεσματικά τα θέματα αυτά», απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης προέβλεψε ότι όσες νομοθετικές ρυθμίσεις και αν υπάρξουν, το ζήτημα δεν θα επιλυθεί, διότι οι φυλακισμένοι είναι πάρα πολλοί.
ΚΚΕ
Αμεση αποσυμφόρηση
«Η μαζική απεργία πείνας και η διαμαρτυρία των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας φανερώνει πόσο οξυμένη και απάνθρωπη είναι η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. Καταλογίζει ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και όπως αναφέρει, απαιτεί:
- Αμεση αποσυμφόρηση των φυλακών.
- Αντιμετώπιση του προβλήματος του μεγάλου αριθμού υποδίκων.
- Κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ένταξη του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ.
- Λήψη ειδικών προνοιακών μέτρων για τους χρήστες στην κατεύθυνση της απεξάρτησης, καθώς και για τους ανήλικους και τις γυναίκες.
- Κατάργηση του «άβατου» των φυλακών για πολιτικά κόμματα και επιστημονικούς φορείς.
ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
«Οι φυλακές δείχνουν πόσο απολίτιστοι είμαστε»
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κρατουμένων για αξιοπρέπεια και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή, εκφράζουν μέσω της «Ε» νομικοί, εισαγγελείς, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ευρωβουλευτές.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση-παρέμβαση του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Σωτ. Μπάγια, ο οποίος επισημαίνει την ευθύνη του κράτους για την απαράδεκτη κατάσταση των φυλακών που δεν τιμούν, όπως τονίζει, τη δημοκρατία μας. Αναλυτικά:
Σωτήρης Μπάγιας, πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων:
«Οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της χώρας μας κάθε άλλο παρά ευτυχείς πρέπει να μας κάνουν να αισθανόμαστε. Και ασφαλώς δεν τιμούν ούτε τον πολιτισμό ούτε τη δημοκρατία μας.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα για ζωή, υγεία και αξιοπρέπεια στη διαβίωση ισχύουν απόλυτα και για τους κρατούμενους των φυλακών. Αποτελεί συνεπώς πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει και να προστατεύσει τα δικαιώματα αυτά».
Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας:
«Χρειάζεται επειγόντως η αναζωογόνηση της αλληλεγγύης. Η κοινωνική συνείδηση ατονεί χωρίς συμμετοχή στα βάσανα του άλλου, χωρίς τύψεις για την αδιαφορία μας. Προσυπογράφω λοιπόν τα αιτήματα των φυλακισμένων. Ολοι πρέπει να τους νοιαστούμε. Ολοι χωρίς καθυστέρηση να ταχθούμε στο πλευρό τους. Πολιτισμός πάνω απ' όλα είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ύπαρξης όπου και όπως και αν βρίσκεται».
Στέλιος Μανουσάκης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά:
«Θέλουμε να βοηθήσουμε στο πρόβλημα μια και οι φυλακές βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή μας, όμως δεν μας δίνουν βήμα. Επρεπε ως Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά να είχαμε άμεση πρόσβαση αλλά δεν μας αφήνουν. Υπάρχει άβατο.
Καμία κυβέρνηση δεν έχει δείξει ευαισθησία. Αν λάβουμε υπόψη τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν και τον τεράστιο αριθμό των αλλοδαπών κρατουμένων, πρέπει να ληφθούν αμέσως νομοθετικά μέτρα. Πέρα από τις ποινές που είναι εξοντωτικές και τις προφυλακίσεις που γίνονται για ψύλλου πήδημα, χρειάζεται να σκύψουμε βαθιά στο πρόβλημα. Να ικανοποιηθούν τα αμέσου προτεραιότητας αιτήματα, να αλλάξουν οι διατάξεις για τους αλλοδαπούς και τους οικονομικά αδύναμους κρατουμένους, να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης και να ρυθμιστεί το θέμα των ποινών».
Διον. Σαββόπουλος: «Οι φυλακισμένοι είναι ιεροί. Είναι δικοί μας άνθρωποι. Τους οφείλουμε αγάπη και συμπαράσταση».
Σταύρος Λαμπρινίδης, επικεφαλής ευρωβουλευτών ΠΑΣΟΚ:
«Οι άθλιες συνθήκες κράτησης δεν πλήττουν μόνο την αξιοπρέπεια των κρατουμένων, αλλά και τη δυνατότητά τους να επανενταχθούν ειρηνικά στην κοινωνία, μόλις αποφυλακιστούν. Είναι καταστροφικό για την ίδια τη κοινωνία να έχει τέτοιες φυλακές».
ΜΙΚΗΣ
Ολα στη χώρα μας είναι μια βιτρίνα
Αυτό που γίνεται πίσω από τα κάγκελα της κάθε ελληνικής φυλακής, θα πρέπει να ντροπιάζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αυτής της χώρας. Γιατί δείχνει πόσο ανάλγητοι, πόσο απάνθρωποι και πόσο απολίτιστοι είμαστε. Τελικά όλα στη χώρα μας είναι μια βιτρίνα: Βουλή, κυβέρνηση, κόμματα, τηλεόραση, πανεπιστήμια και καλλιτέχνες. Μια ψεύτικη βιτρίνα, για να κρύβει τη βρωμιά και την αδικία. Ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή των κρατουμένων, που τους καταδικάζουμε να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, ξεχνώντας ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι όπως όλοι μας, που έκαναν κάποιο λάθος στη ζωή τους, όπως μπορεί να συμβεί στον καθένα από μας. Και μόνο το κλείσιμο σε τέσσερις τοίχους είναι μια βαριά τιμωρία. Ομως, από 'κεί και πέρα θα πρέπει να εξασφαλίζονται απόλυτα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ώστε ο κρατούμενος να έχει την ευκαιρία να σκεφτεί και να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος, για να μπορέσει κάποια μέρα να επιστρέψει στην οικογένειά του και στην κοινωνία, που τόσο μας έχει όλους ανάγκη. Είμαι απόλυτα στο πλευρό σας, αν και δεν διαθέτω καμία άλλη δύναμη εκτός από τις σκληρές μου εμπειρίες και την κουρασμένη μου φωνή.
Μ. ΓΛΕΖΟΣ
Απαράδεκτες πολιτικές και κοινωνικές επιλογές
Αισθάνομαι την ηθική και πολιτική υποχρέωση, ως άνθρωπος και ως ενεργός πολίτης, να ενώσω τη φωνή μου με την κραυγή απόγνωσης χιλιάδων συμπολιτών μας που καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας μας.
Συμπαρίσταμαι ευθέως και χωρίς ενδοιασμούς στο κίνημα που ανέδειξε σε δημόσια θέα τα πολλαπλά προβλήματα ζωής, υγείας, ψυχής. Πονάει τη συντηρητική μας κοινωνία και το πολιτικό κατεστημένο η διαπίστωση ότι η στέρηση ελευθερίας και ισονομίας στις φυλακές αντανακλά μια διαχρονική νοοτροπία απάνθρωπης εκδίκησης.
Υποκριτικά ενδύονται τον μανδύα τού δήθεν σωφρονισμού, που όμως υπακούει σε απαράδεκτες πολιτικές και κοινωνικές επιλογές που κατατείνουν στη χειραγώγηση και τρομοκρατική προειδοποίηση προς την ίδια την κοινωνία.
Αυτή η συμπεριφορά πρέπει να ηττηθεί, είμαστε υποχρεωμένοι, στο όνομα του πολιτισμού, να τη συντρίψουμε!
ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
«Θέλουμε λιγότερη φυλάκιση όχι περισσότερες φυλακές»
ΙΩ.Σ.
«Θέλουμε λιγότερη φυλάκιση, όχι περισσότερες φυλακές»: ο Παναγιώτης, κρατούμενος στον Κορυδαλλό, μας λέει ότι οι κρατούμενοι έχουν φτάσει τα όριά τους, «ζαλάδες, υπογλυκαιμία και υπόταση. Δεν είναι σωστό να μειωθούν οι αδικίες στη φυλακή, όπως είναι τα 4/5, μόνο για κάποιους: δεν είναι δυνατόν να την πληρώνουν οι χιλιάδες τοξικομανείς για πέντε-δέκα εμπόρους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας, γιατί είναι σοβαρά, θα βοηθήσουν την αποσυμφόρηση και θα φέρουν τον κόσμο κοντά στις οικογένειές τους...».
Συνθήκες κράτησης που ξεπερνούν τη φαντασία και του πιο δυσοίωνου λογοτέχνη: άνθρωποι και ποντίκια, τουαλέτες που γίνονται κελιά, κελιά για τέσσερις που στοιβάζουν οχτώ ακόμη και δέκα ανθρώπους.
Γιατρός της φυλακής αντιμέτωπος με «περιτώματα τρωκτικών ακόμα και πάνω στο γραφείο», κοριούς, μούχλα και δυσοσμία ακόμη και στον χώρο εξέτασης. Μερικές συνομιλίες με κρατουμένους μάς μεταφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
* Σπύρος: «Εσείς μπορείτε να μιλάτε για οικογένεια, για φίλους, για αγάπη, για όνειρα. Εγώ για το μόνο που μπορώ να σας μιλήσω είναι για φυλακή. Είμαι από 17 χρονώ πίσω από τα κάγκελα. Είμαι 17 χρόνια μέσα. Δεν έχω βγει ποτέ. Δεν έχω περπατήσει σε δρόμο, δεν έχω πάει μια βόλτα. Δεν ξέρω πώς είναι έξω η ζωή».
* Ανήλικος κρατούμενος: «Θέλω να πάω στη μητέρα μου. Βγάλτε με από δω. Δεν αντέχω άλλο».
* Φωτεινή: «Σήμερα το συσσίτιο έχει σπανακόπιτα. Πρέπει να προσέξουμε γιατί η πείνα έχει αρχίσει να μας βασανίζει. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα γίνει η μάχη της σπανακόπιτας!».
* Γιώργος: «Εχουμε αρχίσει απεργία πείνας από την πρώτη μέρα. Η συμμετοχή είναι καθολική. Ούτε ψωμί, πετάξαμε και τις κονσέρβες από τα κελιά. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει κανένας μας τροφή. Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε».
**Μαριάνθη: «Η εξαγγελία δημιουργίας νέων φυλακών δεν είναι η λύση των αιτημάτων μας. Η αύξηση του αριθμού των κρατουμένων οφείλεται στη μαζική φυλάκιση τοξικομανών, στο βάφτισμά τους σε εμπόρους και στην επιβολή σε αυτούς εξοντωτικών ποινών. Ζητούμε για κάθε καινούργια φυλακή να κλείνει μια παλιά».
Διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη
«Η απεργία πείνας είναι η αρχή, έρχεται εξέγερση σε κάθε φυλακή», φώναξαν χθες το βράδυ εκατοντάδες Θεσσαλονικείς, οι οποίοι πήραν μέρος στη διαμαρτυρία που οργάνωσε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα κι έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Μετά κατευθύνθηκαν προς το Αστυνομικό Τμήμα Ανω Πόλης, σε μικρή απόσταση από το οποίο σταμάτησαν για λίγη ώρα και φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας, και συνέχισαν προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέσω της οδού Αγίου Δημητρίου. Στη διάρκεια της διαδρομής κατέστρεψαν τηλεοπτική κάμερα τράπεζας κι έγραψαν συνθήματα σε τοίχους, βιτρίνες τραπεζών και στη σκοπιά έξω από το προξενείο της Τουρκίας. Στις 9 το πρωί του Σαββάτου γονείς κρατουμένων θα κάνουν συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τις Φυλακές Διαβατών.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανθρωποι και ποντίκια
ΧΙΛΙΑΔΕΣ κρατούμενοι σε 21 φυλακές της χώρας μετέχουν στην απεργία πείνας που κηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για ανθρώπινη μεταχείριση.
ΔΗΛΩΝΟΥΝ οι απεργοί μέσα από τις φυλακές-κολαστήρια: «Θέλουμε λιγότερη φυλάκιση, όχι περισσότερες φυλακές». Με λίγες λέξεις περιγράφουν οι έγκλειστοι του Κορυδαλλού τις άθλιες συνθήκες στο δήθεν σωφρονιστικό περιβάλλον: άνθρωποι και ποντίκια, τουαλέτες που γίνονται κελιά, κελιά για τέσσερις, όπου στοιβάζονται οκτώ, ακόμη και δέκα κρατούμενοι.
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ είναι η φωνή απελπισίας και διαμαρτυρίας από τους φυλακισμένους χρήστες ναρκωτικών: «Δεν είναι δυνατόν να την πληρώνουν οι χιλιάδες τοξικομανείς για πέντε-δέκα εμπόρους». Τους πνίγει το άδικο, γιατί πληρώνουν αυτοί, τα θύματα. Και οι ένοχοι, οι έμποροι, είναι έξω και προμηθεύουν τις πιάτσες με ουσίες του θανάτου.
ΠΟΤΕ, επιτέλους, οι τοξικομανείς θα αντιμετωπιστούν ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες; Μ' αυτούς γεμίζουν οι φυλακές και είναι οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι, χαμένοι για το ανάλγητο, αντικοινωνικό σύστημα, που κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα.
ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ η απεργία πείνας και η κινητοποίηση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλων ευαισθητοποιημένων φορέων, για να συνέλθει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών και να εισηγηθεί μια δέσμη 7 μέτρων στον υπουργό Δικαιοσύνης.
ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ προτείνεται: η μετατροπή σε χρηματική της περιοριστικής της ελευθερίας ποινής μέχρι 5 χρόνια, οι καταδικασθέντες για πλημμελήματα να απολύονται αφού έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο χρόνων. Προτείνεται εφάπαξ εφαρμογή των δύο παραπάνω μέτρων. Επίσης, εισηγήθηκε το Συμβούλιο να περιοριστεί στους 12 μήνες, από 18 που είναι σήμερα, το ανώτατο όριο προφυλάκισης, να αυξηθεί κατά μία μέρα η άδεια των κρατουμένων, να απολύονται με όρους οι τετραπληγικοί, οι τυφλοί, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και από ανθεκτική φυματίωση.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ των μέτρων αυτών, τα οποία, όπως δήλωσε, θα προσπαθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης να υλοποιηθούν, θα αποφυλακιστούν περίπου 1.500 κρατούμενοι. Είναι φανερό, ότι με τα μέτρα αυτά δεν λύνεται το πρόβλημα της αθλιότητας του δήθεν σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, το οποίο καταστρέφει ανθρώπινες υπάρξεις και τις καθιστά ανήμπορες να επανενταχθούν στην κοινωνία.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της ντροπής καταδικάζεται με την ποινή της εκτέλεσής του, χωρίς να του αναγνωρίζεται κανένα απολύτως ελαφρυντικό, από ολόκληρη την κοινωνία, η οποία στιγματίζεται όσο αυτό παραμένει εν ζωή. Ευθεία είναι η κατηγορία από τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων κ. Σωτήρη Μπάγια: «Οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της χώρας μας κάθε άλλο παρά ευτυχείς πρέπει να μας κάνουν να αισθανόμαστε. Και ασφαλώς δεν τιμούν ούτε τον πολιτισμό ούτε τη Δημοκρατία μας». Απομένει, λοιπόν, να απαγγελθεί η καταδικαστική απόφαση και να ακολουθήσει η εκτέλεσή της.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=96739968,3758752,82153120,61526944,67975456,89920544,3022048,8479328,24759264,30429536,37395424