ΕΘΝΟΣ
09/10/2008
Γκέλυ Αλμαλιώτου - Καλαμπαλίκη
Με καταγγελία προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα κόμματα ζητούν άμεσες ρυθμίσεις έως τις 30 Οκτωβρίου για βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους.
Σε μαζική απεργία πείνας προειδοποιούν ότι θα κατέβουν οι κρατούμενοι σχεδόν όλων των φυλακών της χώρας εάν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προβεί άμεσα σε ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους στα «κολαστήρια» και στις «αποθήκες ψυχών» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν).
Η σχετική καταγγελία (που κοινοποιείται εκτός του υπουργείου Δικαιοσύνης και στα πολιτικά κόμματα) ανήκει στην «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων». Σ αυτήν καταγράφονται συνολικά 45 αιτήματα κρατουμένων «από το σύνολο σχεδόν των φυλακών», η αποδοχή των οποίων ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό, με «άμεση υλοποίηση των πρακτικά δυναμένων».
Με την καταγγελία επισημαίνουν ότι η εν λόγω προειδοποίησή τους είναι απόρροια των «ψεύτικων υποσχέσεων» που έχουν λάβει από το υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια. Επίσης, με την καταγγελία αυτή καλούνται όλοι οι κρατούμενοι (σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους), «σε παθητική απεργία με παράλληλη αποχή από τις εργασίες αλλά και κάθε δραστηριότητα των φυλακών».
Στόχος
Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι στόχος είναι να αποφευχθεί από τους κρατούμενους, «κάθε βίαιης και έκνομης ενέργειας, όπως φθορές υλικών και κτιρίων των φυλακών».
Και αυτό για να μη δοθεί -όπως επισημαίνεται στην καταγγελία- «το πρόσχημα για παρέμβαση στους μηχανισμούς καταστολής», αλλά και «για να αποδειχθεί στην κοινή γνώμη ότι οι κρατούμενοι είναι σάρκα από τη σάρκα της κοινωνίας και ως εκ τούτου δεν τους αξίζει η συμπεριφορά που υφίστανται».
Παράλληλα με το περιεχόμενο της καταγγελίας αυτής καλούνται οι κρατούμενοι να «συμμετάσχουν σε ομαδική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους».
Τα στοιχεία που παρατίθενται από πλευράς κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησής τους, σοκάρουν.
Και αυτό γιατί κάνουν λόγο για «εξόντωση» νέων ανθρώπων στις φυλακές, οι οποίοι -όπως επισημαίνουν- «βρίσκονται σε συνεχή καταστολή κολυμπώντας μέσα σε «θάλασσες» ηρωίνης, μεθοδευμένα χορηγούμενης, και «βουνά» ψυχοφαρμάκων, αφειδώς χορηγούμενων, με 180 και 250 νεκρούς τον χρόνο».
Σ αυτούς -προσθέτουν- θα πρέπει να μετρηθούν και οι κρατούμενοι που πεθαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία (οπότε αυτοί οι νεκροί «χρεώνονται» εκεί). Οπως υποστηρίζουν με δική τους καταγραφή, οι κρατούμενοι είναι 14.000 στις φυλακές και 2.500-3.000 στα κρατητήρια μεταγωγών και όχι 12.000 όπως λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Ποια είναι τα αιτήματα των κρατουμένων
Στην καταγγελία τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τα ελληνικά κόμματα κρατούμενοι αναφέρονται συνολικά σε 45 αιτήματά τους. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
* Ιατρική κάλυψη των φυλακών σε 24ωρη βάση, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για τη ζωή των σοβαρά πασχόντων και υπερήλικων κρατουμένων.
* Να εγκατασταθεί σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και επικοινωνίας μεταξύ κελιών και θαλάμων με τα φυλάκια εσωτερικής φρουράς ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη επέμβαση σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών.
* Οι μεταφορές των βαρέως ασθενούντων στα νοσοκομεία να γίνονται με ασθενοφόρα, και όχι με υπηρεσιακά τζιπ και δεμένοι πισθάγκωνα.
* Να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές στους χώρους υγιεινής (λουτρά-τουαλέτες) ώστε αυτοί να γίνουν προσπελάσιμοι στους υπερήλικες, τους ασθενείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
* Να εξανθρωπιστεί το επισκεπτήριο των κρατουμένων με τις συζύγους τους και τα τέκνα τους με διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού του «ελεύθερου επισκεπτηρίου» σε κλειστό ιδιαίτερο χώρο.
* Η κράτηση των θυμάτων-χρηστών ναρκωτικών ουσιών να γίνεται σε ειδικά κέντρα παροχής ουσιαστικής επιστημονικής βοήθειας με σκοπό την απεξάρτηση και θεραπεία.
* Να παρέχεται το δικαίωμα στα ευεργετικά ημερομίσθια, στη φοίτηση, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και στη συμμετοχή στα διάφορα προγράμματα, σε όλους τους κρατούμενους αναλογικά και χωρίς καμία διάκριση.
* Η εφαρμογή του προβλεπόμενου ήδη από τη νομοθεσία μέτρου για ημιελεύθερη διαβίωση, μετά την έκτιση του 1/5 της ποινής και τη χορήγηση μίας (1) άδειας.
* Να υπάρξει μέριμνα για τη διαβίωση των οικονομικά αδύναμων αποφυλακιζόμενων κρατουμένων μέχρι την αποκατάστασή τους (διαμονή, διατροφή, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.) και ουσιαστική βοήθεια προς εξεύρεση εργασίας.
* Οι κρατούμενοι να κρατούνται στις πλησιέστερες στον τόπο κατοικίας τους φυλακές για να προστατευθούν κατά το δυνατόν οι οικογενειακές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις τους.
* Να γίνει εφάπαξ αποσυμφόρηση όλων των φυλακών με τη μέθοδο της αναστολής μέρους των ποινών και με τη διαδικασία της υφ όρους απόλυσης. που «δεν αποτελεί ούτε χάρη ούτε αμνηστία». Ακολούθως -όπως αναφέρουν στην καταγγελία- το «έμφραγμα» των φυλακών οφείλεται κατά πολύ «στις εξοντωτικές ποινές με αφορμή αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα». Το ζήτημα όμως αυτό «είναι γνωστό στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, στα πολιτικά κόμματα, στη Διεθνή Αμνηστία και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
* Τον εξανθρωπισμό των συνθηκών μεταγωγών, με τη βελτίωση των χώρων στα «απαράδεκτα» -όπως χαρακτηρίζονται- μεταφορικά μέσα της ΕΛ.ΑΣ.
* Να κλείσουν όλες οι παλιές φυλακές λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν και στις οποίες διαβιώνουν από 8-70 άτομα ανά θάλαμο και στοιβάζονται 3-4 άτομα σε ατομικά κελιά (χωρητικότητας ενός ατόμου).
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=1694639