"TA NEA"
Παρασκευή, 9 Μαΐου 2008
Έκθεση με τα πολλά πρόσωπα της Γκερνίκα, όπως τα είδαν 31 καλλιτέχνες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής
http://ta-nea.dolnet.gr/Article.aspx?d=20080509&nid=8446343ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ-ΖΩΓΡΑΦΟΙ «ΞΑΝΑΚΟΙΤΟΥΝ» ΤΟΝ ΠΙΚΑΣO
Γκερνίκα πίσω από τα κάγκελα
Της Μαίρης Αδαμοπούλου
ΙΝFΟ
Η έκθεση «Αφιέρωμα στην Γκερνίκα» εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στις 20.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, τηλ. 210-4101.401). Έως 20 Μαΐου.
«Ελπίζουμε τα έργα μας να δώσουν καλές εντυπώσεις για τους φυλακισμένους στον έξω κόσμο» λένε οι νεαροί κρατούμενοι Αριντόν Σ. και Αρμπέν Α. από την Αλβανία που δούλεψαν μαζί στο έργο τους Πάνω: Την απειλή του πολέμου επί της ζωής επέλεξε από την Γκερνίκα του Πικάσο ως κέντρο του έργου του ο κρατούμενος Έντισον Ν. (επίσης από την Αλβανία)
«Με τη ζωγραφική αρχίσαμε να βλέπουμε τη ζωή με χρώματα και αισθήματα» λένε οι κρατούμενοι-ζωγράφοι, όπως ο 32χρονος Γιάννης Μ. ή ο 47χρονος Δημήτρης. Και αυτά έβαλαν στον καμβά τους δουλεύοντας πάνω στην Γκερνίκα του Πικάσο
Τα πολλά πρόσωπα της Γκερνίκα, όπως τα είδαν 31 καλλιτέχνες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, αποκαλύπτονται σε έκθεση στην Πινακοθήκη Πειραιά.
Αγνοούσαν την ύπαρξη της Γκερνίκα, του διασημότερου ίσως έργο του Πάμπλο Πικάσο που σφράγισε την ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα. Όταν την πρωτοαντίκρυσαν, δεν μπόρεσαν να την καταλάβουν. Σε μια δεύτερη προσπάθεια όμως, οι έγκλειστοι στις Φυλακές Κορυδαλλού και μαθητές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας- ηλικίας από 18 έως 67 ετών- όχι μόνο εισέπραξαν το αντιπολεμικό μήνυμα του έργου, αλλά επιχείρησαν να το αντιγράψουν (σε ένα παζλ 21 τελάρων) και τελικά να το «δουν» μέσα από τα δικά τους μάτια.
Το αποτέλεσμα ήταν να μεταμορφωθούν σε καλλιτέχνες, να εμπνευστούν από την Γκερνίκα και να δημιουργήσουν σειρά 45 έργων σε ασπρόμαυρο και χρώμα, που για πρώτη φορά θα βγει έξω από τα κάγκελα του Κορυδαλλού και θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό, καθώς οι πίνακες των 31 δημιουργών θα φιλοξενηθούν από τη Δευτέρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. «Στο μάθημα της Ζωγραφικής νιώθεις ότι ο πίνακας είναι η γη και εγώ ο θεός του δικού μου κόσμου», λέει στα «ΝΕΑ» ο 30χρονος Μπλεντάρ από την Αλβανία, ένας από τους καλλιτέχνες- κρατουμένους που συμμετέχουν στην έκθεση, ελπίζοντας, όπως είπε ο ίδιος, «να είναι μια ανάδειξη του έργου μας προς τα έξω».
«Η σημασία της συμμετοχής μου είναι απόδειξη ότι παραμένω άνθρωπος με όνειρα, ελπίδα και στόχους. Πάντα προσπαθούσα να ζωγραφίσω και κάπως τα κατάφερνα. Τώρα τα καταφέρνω καλύτερα. Άρχισα να βλέπω τη ζωή με χρώματα και αισθήματα» προσθέτει ο 47χρονος Δημήτρης. Που ελπίζει, όπως λέει, με τη συμμετοχή του στην έκ θεση «να διαμορφωθεί από την κοινή γνώμη άλλη ιδέα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φυλακή».
«Ορισμένοι από τους μαθητές είναι εξαιρετικοί ζωγράφοι», επισημαίνει η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών του σχολείου Κατερίνα Χατζηγιαννούλη. «Μέσα στους πέντε μήνες που διήρκεσε η μελέτη της Γκερνίκα κατάφεραν να εκφραστούν».
Οι δυσκολίες δεν λείπουν από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί πίσω από τα κάγκελα, δεδομένου ότι οι μαθητές-καλλιτέχνες δεν έχουν στη διάθεσή τους πολλά υλικά και για λόγους ασφαλείας (π.χ. κοπίδια). Ωστόσο, άνδρες και γυναίκες (συμμετέχουν έξι) κατάφεραν «λιγότερο ή περισσότερο να νιώσουν την απόγνωση του Πικάσο και να την εκφράσουν στη δουλειά τους». «Το ζητούμενο είναι να απελευθερωθούν δυνατότητες και δυνάμεις των κρατουμένων», εκτιμά ο διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στις Φυλακές Κορυδαλλού, Γιώργος Ζουγανέλης. «Προσδοκία μας είναι να αγκαλιάσει ο κόσμος αυτή την προσπάθεια στο πλαίσιο της συγχωρητικότητας». Οι περισσότεροι από τους 31 καλλιτέχνες δεν θα δουν την έκθεση, ενώ στα έργα υπογράφουν μόνο με το μικρό τους όνομα. «Ορισμένοι όμως θα έχουν αυτή τη χαρά, καθώς είτε έχουν αποφυλακιστεί είτε έχουν άδεια», εξηγεί η κ. Χατζηγιαννούλη.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί και το έργο του Δημήτρη Ταλαγάνη «Γκερνίκα», ο οποίος συνεργάστηκε με τους κρατούμενους καλλιτέχνες.
http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080509&nid=8443195&sn=&spid=221