ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ σήμερα, αλλά η επίσημη Πολιτεία κοιμάται και αδιαφορεί
ΠΛΗΘΟΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Των ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ, ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ
Παιδιά των πόλεων και της περιφέρειας, παιδιά των μεταναστών και των Τσιγγάνων, παιδιά του Διαδικτύου και της τηλεόρασης, παιδιά των ιδρυμάτων και της φυλακής, παιδιά της Ελλάδας και παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, όλα αντιμέτωπα με την εικονική πραγματικότητα του κόσμου των μεγάλων, τη «βιτρίνα» των νομοθετημάτων προστασίας που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, ίσα ίσα για να εφησυχάζουν τις ενοχές.
Ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού αποκάλυψε χθες σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας στοιχεία από την τετράχρονη λειτουργία του θεσμού, ότι:
* Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει -ενώ είναι υποχρεωμένη να το κάνει- στον ΟΗΕ (Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού) τις εκθέσεις για την εφαρμογή της σύμβασης των δικαιωμάτων των παιδιών τις δύο τελευταίες πενταετίες, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση έχει να ενημερώσει τον ΟΗΕ γι' αυτό το θέμα από το 1995...
* Το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού που ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο δεν έχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο, ούτε στόχους, ούτε χρονοδιάγραμμα, ούτε δεσμεύονται πόροι για την υλοποίησή του. Ο Συνήγορος ανησυχεί για την κατοχύρωση και υλοποίηση αυτών των δικαιωμάτων και δηλώνει ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.
* Από το 1996 έχουν προβλεφθεί με νόμο τα οικογενειακά δικαστήρια χωρίς μέχρι σήμερα -δηλαδή 11 χρόνια μετά- να έχει γίνει το παραμικρό.
Υπογραμμίζοντας τις δραματικές ελλείψεις, ο κ. Μόσχος έδωσε τα κυριότερα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:
* Ορισμένα ληξιαρχεία δεν είναι καν ενημερωμένα για τη διαφορά μεταξύ ονοματοδοσίας βάπτισης και ταλαιπωρούν πολύ τους πολίτες γονείς. Προτείνεται να αλλάξει το έντυπο ληξιαρχικής πράξης γέννησης και να εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών.
* Δεν υπάρχουν διαμεσολαβητικές υπηρεσίες στις περιπτώσεις διαζυγίων, που θα βοηθήσουν και τις δύο πλευρές για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων και τα παιδιά να έχουν επικοινωνία και με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί τους. Πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για να αποτρέπονται αθέμιτες μετακινήσεις και απαγωγές ανηλίκων στο εξωτερικό.
* Υπάρχουν σημαντικότατες ελλείψεις στις υπηρεσίες διερεύνησης και διάγνωσης της κακοποίησης παιδιών.
* Δεν υπάρχει ένα εθνικό κέντρο για την αναγνώριση και την παρακολούθηση της παιδικής κακοποίησης στη χώρα μας. Εναν τέτοιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, αρκεί να του ανατεθεί από την πολιτεία.
* Δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί υποστήριξης για τους εκπαιδευτικούς που θα διακρίνουν ότι κάποιο παιδί στην τάξη τους είναι θύμα κακοποίησης ή παραμέλησης. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς.
* Πρέπει να υπάρξουν ειδικά προγράμματα για την πρόληψη της σχολικής βίας.
* Προστασία ανήλικων θυμάτων ή μαρτύρων όταν χρειάζεται να καταθέσουν σε δικαστήριο, ώστε να προστατευθούν από τη δημοσιότητα της ποινικής δίκης.
* Υπάρχει στη χώρα μας παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανήλικων -κυρίως εφήβων κοριτσιών-και καθοδήγησή τους σε διάφορες μορφές πορνείας. Χρειάζεται να γίνει έρευνα και να ληφθούν μέτρα, ιδίως σε περιοχές που γνωρίζουν οι Αρχές ότι ανθεί η σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών.
* Σημαντικές ελλείψεις στις μονάδες περίθαλψης για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα οι οικογένειες που έχουν πρόβλημα να μετακινούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή να καταφεύγουν σε ιδιώτες.
* Υπάρχουν ακόμα και σήμερα σχολεία που στεγάζονται σε κοντέινερ, υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ ορισμένα σχολεία παίρνουν μέτρα με τιμωρητικό και όχι παιδαγωγικό χαρακτήρα.
* Ακόμα και σήμερα εφαρμόζεται άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ανήλικων παραβατών στα αστυνομικά τμήματα, ενώ δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι κράτησης, ούτε σύστημα νομικής υπεράσπισής τους.
* Οι χώροι κράτησης ανήλικων αγοριών και κοριτσιών είναι προβληματικοί, με συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης απαράδεκτες.
* Δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας για την επανένταξη των αποφυλακιζόμενων εφήβων, ούτε εξειδικευμένοι χώροι για φιλοξενία νέων με ήπια παραβατικότητα εκτός από τα σωφρονιστικά ιδρύματα.
* Ανήλικοι εργάζονται χωρίς ασφάλιση, με τους επιθεωρητές εργασίας να υποστηρίζουν ότι αν κάνουν κανονικούς ελέγχους οι ανήλικοι θα παραιτηθούν και οι οικογένειές τους θα χάσουν το εισόδημα.
* Οι μονάδες φιλοξενίας ανάπηρων παιδιών δεν έχουν κατάλληλες υποδομές, ούτε προσωπικό, με αποτέλεσμα οι κατασταλτικές πρακτικές που εφαρμόζονται να οδηγούν ανήλικους τρόφιμους σε θάνατο.
* Υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας σε αρκετά σχολεία, με αποτέλεσμα ανάπηρα παιδιά να μην μπορούν να φοιτήσουν σε αυτά.
* Οι ανήλικοι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως παραβάτες της νομοθεσίας και όχι ως άτομα που δικαιούνται προστασία. Ο Συνήγορος του Παιδιού υπογραμμίζει ότι ο όρος «ανήλικος λαθρομετανάστης» που χρησιμοποιείται δεν είναι σωστός.
* Οι μονάδες φιλοξενίας και περίθαλψης των μη κυβερνητικών φορέων και της Εκκλησίας δεν ελέγχονται, ούτε υποστηρίζονται επαρκώς.
* Τα επιδόματα για τα απροστάτευτα παιδιά είναι καθηλωμένα σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, ενώ η υποστήριξη φτωχών, μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
* Οι εισαγγελείς ανήλικων που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των παιδιών δεν πλαισιώνονται από κοινωνικές υπηρεσίες παρά τις θεσμικές προβλέψεις.
* Απουσιάζουν δομές φιλοξενίας για τις ανάγκες της εφηβικής ηλικίας.
* Αναξιοποίητος παραμένει ο θεσμός της αναδοχής λόγω καθυστέρησης στην έκδοση των υποστηρικτικών προβλεπόμενων προεδρικών διαταγμάτων.
* Χρονοβόρος, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εμπορίου βρεφών, παραμένει ο θεσμός της δημόσιας υιοθεσίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/12/2007