«Θηλιά» η πλημμελής φύλαξη στα κρατητήρια
ΕΘΝΟΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
Η «πληγή» των συνθηκών κράτησης στα αστυνομικά τμήματα, βγήκε και πάλι στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο.
Την αυτοκτονία ενός 20χρονου στα κρατητήρια του τμήματος Ιλίου, με τρόπο που δημιουργεί σοβαρές ευθύνες για τους αστυνομικούς που έπρεπε να τον προσέχουν, αλλά και για τις προϊστάμενες υπηρεσίες που έπρεπε να έχουν φροντίσει για την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού και ελέγχου, που θα απέτρεπε μία ακόμα τραγωδία.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι «αιφνιδιάστηκε άσχημα» και διέταξε έρευνα για να δούμε τι έγινε.
Οι γονείς του κρατούμενου κατηγορούν ευθέως την Αστυνομία ότι από την ολιγωρία και την αδιαφορία της χάθηκε το παιδί τους, ενώ κάνουν λόγο και για κακοποίηση, κάτι όμως που δεν προκύπτει από την ιατροδικαστική εξέταση.
Οι συνδικαλιστές φωνάζουν ότι το συμβάν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της χαλάρωσης των συναδέλφων τους, οι οποίοι καλούνται να κάνουν δουλειά που θα έπρεπε να μοιράζεται σε πολύ περισσότερα άτομα.
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά θανάτους στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων, (58 μέσα σε 10 χρόνια) και μάλιστα μία μέρα πριν τη δίκη αστυνομικού στην Κοζάνη για τον φρικτό θάνατο κρατούμενου στην Πτολεμαΐδα, στις 26/5/2005, ο οποίος κάηκε ζωντανός στο κελί του που πήρε φωτιά, γιατί δεν υπήρχε κανείς να προσέχει.
Το τελευταίο κρούσμα είναι ένας 20χρονος Αλβανός, ο οποίος είχε συλληφθεί το Σάββατο μαζί με μια Ελληνίδα φίλη του για κλοπές σε βάρος ανηλίκων, που διέπρατταν για να αγοράσουν ναρκωτικά.
Προχτές στις 9.30 το βράδυ ένας από τους αστυνομικούς του Τμήματος βρήκε τον νεαρό νεκρό στο κελί του.
Είχε απαγχονιστεί με το λουρί από ένα τσαντάκι μέσης, το οποίο είχε δέσει από το γάντζο του ηλεκτρικού στο ταβάνι.
Έλεγχος
Το εξωφρενικό είναι ότι ο 20χρονος, όπως λένε οι γονείς του, οι οποίοι του είχαν πάει διάφορα πράγματα λίγε ώρες νωρίτερα, δεν είχε τσαντάκι μέσης.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος κρατούμενος από προηγούμενες μέρες είχε αφήσει το τσαντάκι ή το λουρί, αλλά κανείς από τους υπεύθυνους αστυνομικούς που όφειλαν να ελέγξουν σχολαστικά το κελί και να παρακολουθούν τι συμβαίνει δεν το είχε βρει. Την ώρα του συμβάντος ήταν στο Τμήμα μόνο τρεις αστυνομικοί.
Ο αξιωματικός υπηρεσίας, ένας αστυφύλακας για όλες τις δουλειές και ένας ειδικός φρουρός που ήταν σκοπός, σε βάρος των οποίων έχει διαταχθεί ΕΔΕ και γίνεται προανάκριση για να καταλογιστούν και ποινικές ευθύνες.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που έκανε τη νεκροτομία, αλλά και την άποψη του τεχνικού συμβούλου που όρισε η οικογένεια του 20χρονου για να διευκρινιστεί αν έχει κακοποιηθεί, ο θάνατος οφείλεται στον απαγχονισμό, ενώ δεν υπάρχουν μώλωπες ή άλλες ενδείξεις κακοποίησης.
Ο κ. Πολύδωρας που ρωτήθηκε σχετικά άφησε να εννοηθεί ότι θα ήθελε κάμερες μέσα στα κρατητήρια. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η δική μου εκτίμηση, όπως μου είπαν οι στρατηγοί μου, είναι ότι τα συμβαίνοντα στο κρατητήριο δεν μπορεί να είναι ένα μυστικό του κρατουμένου με τους τοίχους και το ταβάνι και τον γάντζο του ηλεκτρικού κ.λπ.
Θέλω να επιτηρείται. Αυτό, όμως, έχει νομικές δυσκολίες γιατί δεν μπορείς να τον επιτηρείς μέσα στο κελί του. Έχω αυτό το κενό περίπου στα όρια των προσωπικών δεδομένων...».
Αναμόρφωση
Από την πλευρά του, πάντως, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, είπε στο «Έθνος» ότι τα κρατητήρια πρέπει να έχουν σωστή φύλαξη και οι κρατούμενοι να είναι ασφαλείς.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει πάντα φύλακας εκεί -τόνισε, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται κόσμος. Τι να πρωτοκάνουν τρεις άνθρωποι. Εμείς φωνάζουμε επίσης να γίνει αναμόρφωση των κρατητηρίων, να μπουν κλιματιστικά και καλοριφέρ, να απολυμαίνονται συνέχεια για την ασφάλεια των κρατουμένων και των συναδέλφων μας και να γίνουν επιτέλους ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης».
Παράλληλα, όμως, δεν παραβλέπει τις ευθύνες των αστυνομικών, λέγοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν πάντοτε επαγγελματισμό και ευσυνειδησία που θα απέτρεπε τέτοια περιστατικά.
ΣΕ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙA
58 θάνατοι μέσα σε μια δεκαετία
Οι θάνατοι στα κρατητήρια και γενικώς οι συνθήκες κράτησης έχουν γίνει αιτία πολλών αρνητικών για τη χώρα μας εκθέσεων από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει σε διάφορα κρατητήρια αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας 58 άτομα.
Από αυτούς τους θανάτους οι 29 είναι αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 27 απαγχονισμοί, ενώ δύο άτομα σκοτώθηκαν πέφτοντας από τα παράθυρα τα οποία δεν είχαν κάγκελα. Πέντε κρατούμενοι βρήκαν τον θάνατο έπειτα από χρήση ναρκωτικών που κατάφεραν να περάσουν μέσα στα κελιά τους.
Δύο σκοτώθηκαν ενώ επιχειρούσαν να αποδράσουν, ενώ οι υπόλοιποι 22, σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, πέθαναν από παθολογικά αίτια.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=104110