Επίσκεψη Αλ. Αλαβάνου στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας, από τη Μάγδα Σπηλιοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ και εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, επισκέφθηκαν σήμερα το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού και συναντήθηκαν με τη Διοίκηση.
Αμέσως μετά, ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση:
«Σήμερα πολλοί πολίτες στη χώρα μας βιώνουν τα πάθη ενός φυλακισμένου Χριστού. Εμείς ήρθαμε εδώ, αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού και όλων των φυλακών της Ελλάδας, για να θυμίσουμε την υπόθεση του 16χρονου Πολωνού του Ματθαίου Νομίν, ο οποίος υπόδικος, όχι καν κατάδικος, για χρήση και κατοχή μικρής ποσότητας ναρκωτικών, απαγχονίστηκε μέσα στις φυλακές. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια κατάσταση μεσαίωνα η οποία πρέπει να σταματήσει και η οποία αφορά σε όλους τους φυλακισμένους και ιδιαίτερα στους νέους φυλακισμένους. Είναι αδιανόητο να έχουμε ένα ψυχιατρείο φυλακών σε όλη την Ελλάδα από το οποίο περνάνε 3000 περίπου ψυχασθενείς το χρόνο και στο οποίο υπάρχει ένας μόνο ψυχίατρος, 4 κοινωνικοί λειτουργοί, και μόνο ένας ψυχολόγος. Θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει άμεσα στελέχωση του ψυχιατρείου, να συνδεθεί το ψυχιατρείο φυλακών με το δημόσιο σύστημα υγείας, να δημιουργηθούν και άλλα ψυχιατρεία φυλακισμένων στη χώρα μας, να υπάρξει διαχωρισμός ανηλίκων-ενηλίκων, να υπάρξει διαχωρισμός ανάλογα και με την βαρύτητα των ποινών και να υπάρξει γενικά μια σωστή ψυχιατρική και ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.
Με την ευκαιρία όμως θέλουμε να θέσουμε και το θέμα του μεγάλου αριθμού νέων κρατουμένων και φυλακισμένων για υποθέσεις μικρής παραβατικότητας. Θεωρούμε ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές μπορεί να δείχνουν ανοχή στους νονούς του καρτέλ ή στους νονούς με τα ταμεία και από την άλλη μεριά εξαντλούν τη σκληρότητά τους απέναντι σε νέα παιδιά τα οποία υποπίπτουν σε κάποιες παραβατικές συμπεριφορές. Σε άλλες χώρες τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με εναλλακτικές ποινές μέσα στην κοινωνία, χωρίς να υπάρχει αυτή η επιβάρυνση η οποία υπάρχει σήμερα αλλά και αυτή η διπλή καταδίκη. Να πω επίσης ότι σήμερα στη Μ. Βρετανία γίνονται νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου ο δικαστής, όταν επιβάλλει ποινές, ειδικά σε νέους υποδίκους, να παίρνει υπ΄ όψιν, στο είδος και τη βαρύτητα της ποινής την οποία θα επιβάλλει, και την ασφυκτική κατάσταση μέσα στις φυλακές.»
To Γραφείο Τύπου
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=5871