Ξυλοδαρμοί και μεταγωγές
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ
Πέμπτη 26 Απριλίου 2007
Τους άγριους ξυλοδαρμούς και τις μαζικές μεταγωγές, που αποτελούν την απάντηση των αρχών των φυλακών την “επόμενη μέρα”, το σήμερα, των διαμαρτυριών των εξεγερμένων κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές και το μέσον “διαλόγου” που επέλεξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατήγγειλαν με συνέντευξή τους που πραγματοποίησε σήμερα 26 Απριλίου 2007 στην αίθουσα του ΔΣΑ, εκπρόσωποι της “Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων”. Όλ’ αυτά συμβαίνουν παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι “ηρεμία επικρατεί στις φυλακές”.
Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, ξυλοδαρμοί, καταστροφές θαλάμων, και φυσικά ψυχολογική βία τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες φθάνουν συνεχώς στην Πρωτοβουλία από κρατούμενους και συγγενείς τους, στην Πάτρα υπάρχουν τραυματίες οι οποίοι δεν έχουν λάβει ιατρική περίθαλψη και όλοι οι κρατούμενοι της φυλακής κάνουν απεργία πείνας, που δεν είναι διατεθειμένοι να διακόψουν. Εκατόν πενήντα περίπου κρατούμενοι έχουν ράψει στην κυριολεξία τα στόματά τους, ενώ στην Γ Πτέρυγα κάνουν αποχή και από τη λήψη νερού. Στην Άμφισσα, όπου από νωρίς το πρωί άρχισαν οι μεταγωγές, μας καταγγέλλουν ότι βάζουν τους κρατούμενους στα οχήματα αφού πρώτα τους κάνουν μαύρους στο ξύλο, ενώ τα ΜΑΤ έχουν καταστρέψει τρεις από τους έξι θαλάμους. Στη Λάρισα η Α και Β πτέρυγα έκαναν χτες αποχή συσσιτίου –την οποία συνεχίζουν και σήμερα- ενώ στην Γ αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά με αποτέλεσμα να εισβάλλουν τα ΜΑΤ να ρίξουν δακρυγόνα στην αυλή προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλες τις πτέρυγες. Στην Κομοτηνή έγινε χρήση δακρυγόνων και από σήμερα το πρωί δεκάδες μεταγωγές. Από τον Κορυδαλλό οι πληροφορίες μιλούν για δεκάδες χτυπημένους είκοσι από τους οποίους νοσηλεύονται στο “Νοσοκομείο” των φυλακών, για 400 μεταγωγές, για αποχή συσσιτίου στην Γ και Δ πτέρυγα, για δυο αγνοούμενους συγκρατούμενούς τους, τους ΧΔ και ΓΔ, ο οποίος μάλιστα έχει ξεκινήσει απεργία πείνας εδώ και δέκα μέρες. Αναφέρονται επίσης 40 μεταγωγές από Κέρκυρα, 150 από Τρίκαλα, 150 από Διαβατά και 150 από Λάρισα. Όσον αφορά το Μαλανδρίνο οι πληροφορίες μας μιλάνε για “υπόγειες ανακρίσεις” προκειμένου να ενοχοποιηθούν συγκεκριμένα άτομα και να χαρακτηριστούν ως υποκινητές.
Την συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας άνοιξε η Θεανώ Ποτήρη, δημοσιογράφος, ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στοιχεία και εξηγήσεις για τους τραυματίες, τις μεταγωγές και τους ξυλοδαρμούς.
Τον λόγο μετά πήρε ο Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος, ο οποίος επισημαίνοντας ότι η φυλακή είναι ένα κλειστό σύστημα υπογράμμισε τους κινδύνους από την αυθαιρεσία της διεύθυνσης των φυλακών και των δικαστών.
Τα αιτήματα των κρατουμένων αφορούν συνθήκες κράτησης αλλά και κυρίως νομοθετικές τροποποιήσεις, και εφαρμογή διατάξεων που ισχύουν για τα ελάχιστα όρια της ποινής την χορήγηση αδειών και της υφ’όρον απόλυσης, τόνισε στην συνέχεια η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ. Η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι αρνείται να διαπραγματευθεί την εφαρμογή του νόμου σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένος από τη ΜΗ εφαρμογή του. Για αυτό ζητάμε, πρόσθεσε, να ανακοινώσει πόσοι ήταν οι νεκροί στις φυλακές τον τελευταίο χρόνο και πόσοι από αυτούς με αυτοκτονία, πόσες φορές τιμωρήθηκαν πειθαρχικά υπάλληλοι για την μεταχείριση των κρατουμένων, είτε μέλη των συμβουλίων της φυλακής και των δικαστικών συμβουλίων για αυθαιρεσία ανεπιείκεια και σκληρότητα, πόσες άδειες και πόσες αιτήσεις απόλυσης απορρίπτονται κάθε χρόνο σε κάθε φυλακή και πόσες γίνονται δεκτές για να αντιληφθούμε με στοιχεία το εύρος της εφαρμογής του νόμου.
Τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι έγκλειστοι, η οποία ξεπερνά κατά πολύ την εικόνα που δίνουν τα στοιχεία, τόνισε στη συνέχεια ο Γιάννης Μπανιάς, στέλεχος της Αριστεράς, καταδικάζοντας την υπεροψία, την αναλγησία, τον κυνισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει μεγάλη ηθική και πολιτική ευθύνη και αρνείται οποιοδήποτε διάλογο. Απαιτείται, τόνισε, ενεργοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας για ριζική αλλαγή της κατάστασης.
Η Κατερίνα Πούτου, που δραστηριοποιείται στην ΑΡΣΙΣ ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό των νέων, εστίασε στην ανάγκη να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του Σωφρονιστικού Κώδικα για τον πληθυσμό των κρατουμένων ανηλίκων. Κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να καλύψει το έλλειμμα παιδαγωγικής που χαρακτηρίζει το υπάρχον σύστημα , εφαρμόζοντας μια σειρά. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα για δραστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ουσιαστική υποστήριξη των ανηλίκων παραβατών μέσω μιας περιφερειακής ανάπτυξης των φορέων, που θα καλύπτει το σύνολο της επικράτειας της χώρας.
Ο Γιώργος ΚαλαΪντζίδης, πρώην πολιτικός κρατούμενος, κατήγγειλε την στοχοποίηση των Γ. Δημητράκη και Β. Πάλλη με το πρόσχημα ότι υποκινούν τις εξεγέρσεις.
Η Χρύσα Πετσιμέρη, δικηγόρος του κρατούμενου στον Κορυδαλλό Β. Στεργίου (προφυλακισμένος από το φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8/3/07), ανέφερε ότι ο Β. Στεργίου και ο Ν. Κουνταρδάς μεταφέρθηκαν στην ΣΤ πτέρυγα στην απομόνωση.
Ο Νασίμ Μοχαμέντι, 22 χρονών από το Αφγανιστάν, μίλησε για την περιπέτειά του. Ο Νασίμ ήρθε πριν τρία χρόνια στην Ελλάδα και κρατήθηκε 15 μήνες στις φυλακές του Αυλώνα. Μεταφέρθηκε με κινηματογραφικό τρόπο στα κρατητήρια των Αλλοδαπών, όταν τη δεύτερη μέρα της παραμονής του στην Ελλάδα, πήγε να ζητήσει άσυλο.
Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Α) Αλληλεγγύη στους κρατούμενους των φυλακών όλης της χώρας!
Η εξέγερση των κολασμένων, των κρατουμένων στις φυλακές όλης της χώρας αναδεικνύει για ακόμα μια φορά με ένα δραματικό τρόπο τα πολλαπλά ελλείμματα της σωφρονιστικής πολιτικής που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια, καταγγέλλει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
Οι φυλακές παραμένουν ένας χώρος συστηματικής παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ένα κλειστό αδιαφανές σύστημα όπου υποθάλπεται η αυθαιρεσία, η ανεξέλεγκτη εξουσία των μηχανισμών, η κάμψη των εγγυήσεων του νόμου και των αρχών του κράτους δικαίου, τελικά η βαναυσότητα και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Τα γεγονότα του τελευταίου καιρού είναι αδύνατο να παρακαμφθούν. Το ποτήρι – και αυτό ήταν μοιραίο να συμβεί - ξεχείλισε. Ρωτάμε την κυβέρνηση, που μέσα στην ένοχη σιωπή της πεισματικά αρνείται το διάλογο με τους κρατούμενους και επιστρατεύει τη μόνη γλώσσα που φαίνεται ότι γνωρίζει, αυτή της βίας και της καταστολής: ποιος λογοδότησε για τους τέσσερις νεκρούς του κελιού 80 στον Κορυδαλλό πριν ένα χρόνο; ποιος ευθύνεται για τις συνεχείς αυτοκτονίες στα κρατητήρια και τις φυλακές τους τελευταίους μήνες; ποιος ευθύνεται για τα συνεχή περιστατικά βίας στις φυλακές;
Οι κρατούμενοι έχουν δίκιο! Μέσα από την εμπειρία τους έχουν ζήσει στο σώμα τους την αποτυχία του σωφρονιστικού συστήματος. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, μείωση των εξοντωτικών ποινών. Ζητούν κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπει ένα τέλος στην αυθαιρεσία των ανθρωποφυλάκων σε σχέση με τις άδειες, τις μεταγωγές, τα μεροκάματα και κάθε άλλη πλευρά της καθημερινής τους ζωής. Απαιτούν θεραπευτική μέριμνα για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, εργασία και δημιουργική απασχόληση για όλους. Διεκδικούν τελικά το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Άραγε η κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης πιστεύουν ότι όλα αυτά μπορούν να απαντηθούν με την ωμή βία των ΜΑΤ, των γκλομπ και των δακρυγόνων;
Β) “Σωφρονιστικά” Ιδρύματα και αριθμοί
Στις φυλακές της χώρας κρατούνται σήμερα ένας αριθμός που κυμαίνεται από 10.000 – 10500 άτομα (10.058 την 16-6-2006 , σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δίνει το Υπ. Δικαιοσύνης), σε 30 ιδρύματα που η συνολική ικανότητα τους είναι αυτή των 5.584 ατόμων , εκτίοντας ποινές που ξεκινάνε από λίγους μήνες μέχρι πολλές φορές ισόβια.
Αυτό σημαίνει διπλάσιος σχεδόν αριθμός κρατούμενων από όσους μπορούν να χωρέσουν οι φυλακές Ειδικά στον Κορυδαλλό ο αριθμός των κρατούμενων φτάνει τα 2.000-2.200 άτομα όταν η χωρητικότητα είναι για 640.
Το 42-45 % των κρατούμενων είναι αλλοδαποί (43,7% στα παραπάνω στοιχεία) όταν το ποσοστό στην Ιταλία είναι 33%, στη Γαλλία 21,4, στη Δανία 17,5 στην Βρετανία 13,6, στην Ισπανία 29,7 % (Στοιχεία του International Center of Prison Studies).
Οι ανήλικοι κρατούμενοι ανέρχονται σε ένα ποσοστό περίπου του 4% (16-6-2006) και φτάνουν μέχρι και το 6,9% (1994) όταν στην Βρετανία το ποσοστό είναι 3,2%, στη Γαλλία 1,1%, στην Αλβανία 1% στην Ιταλία , Δανία Σουηδία κάτω από 1% και στην Ισπανία μηδέν.
Το 29-31% είναι προφυλακισμένοι, όταν στην Δανία το ποσοστό είναι 25%, στην Ισπανία 23% στη Σουηδία 16,4% στην Βρετανία 16,4% και στη Γερμανία 17%.
Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις 3 ευρωπαϊκές χώρες που επιβάλουν τις βαρύτερες ποινές : οι άλλες δύο είναι η Αλβανία και η Τουρκία.
Ο αριθμός των κρατούμενων έχει σχεδόν διπλασιασθεί από το 1994, οπότε μετά το νόμο Κουβελάκη που περιόρισε την προφυλάκιση οι κρατούμενοι στις φύλακες είχαν μειωθεί σε περίπου 5.500.